Hoppa till innehåll

Flyktingens stig: Årligt jämställdhetsevenemang för unga i Borgå

Den andra veckan i oktober den 7–10.10 arrangeras det i WSOY-huset och ungdomslokalen Zentra ett jämlikhetsevenemang för alla elever i åk 8 i Borgå.

Evenemanget Flyktingens stig, arrangeras årligen i samarbete mellan Borgå stads ungdoms- och utbildningstjänster, Careeria, invandrartjänster samt finsk- och svenskspråkiga församlingar i Borgå.

I Flyktingens stig bekantar eleverna sig med bakgrunder för flyktingsfenomenet och får diskutera och precisera sina kunskaper om ärenden som gäller att vara flykting. Evenemanget ordnas i form av teater och skådespelarna i Flyktingens stig är finska språkstuderande vid Borgå medborgarinstitut.

I ett fiktivt land

Berättelsen tar eleverna till ett fiktivt land där de blir en del av ett spännande skådespel. Atmosfären i det fiktiva landet är inte välvillig att ta emot nya personer som kommer dit och personerna blir bemötta med misstankar. Eleverna bekantar sig i det nya landet bland annat med tull, sjukhus och skola.

Guider på resan är studerande inom turismbranschen i Careeria. Den cirka en timme långa stigen slutar i ungdomslokalen Zentra där evenemangets diskussionsavsnitt leds av arbetstagare i församlingen och ungdomstjänster.

– Evenemangets pedagogiska mål är att behandla teman som rör jämställdhet och icke-diskriminering och att väcka en diskussion om fördomar och deras konsekvenser, säger ungdomsservicekoordinator Mila Eriksson.

Jämlikhetsfostran strävar efter att främja byggande av en atmosfär där mångfald uppskattas. Respekt mot varandra och jämlika möjligheter att delta i verksamheten är grundläggande principer i ungdomsarbetet. I samhället realiseras lika möjligheter mer sällan för grupper som utsätts för negativa fördomar, diskriminering eller rasism på grund av sin minoritetsstatus definierad utifrån utseende, språk, religion och kultur.

Det är viktigt att en ung person kan uppleva sig höra till en grupp som dess likställda medlem och blir hörd och sedd som sig själv. Med jämlikhetsfostran strävar man efter att främja alla ungas välbefinnande och aktiva medborgarskap.