Friluftsleden i Virvik passar nu också för terrängcykling
Friluftsleden i Virvik har iståndsatts under sommaren så att den nu passar också för terrängcykling. Leden följer huvudsakligen den gamla friluftsleden.
Friluftsleden i Virvik har iståndsatts under sommaren så att den nu passar också för terrängcykling. Leden följer huvudsakligen den gamla friluftsleden.
– Målet med iståndsättningen av friluftsleden har varit att skapa en led som kan användas året runt och som passar för många olika grenar, så som vandring, stiglöpning, terrängcykling, snöskovandring och skidning i terräng, som inte kräver underhållna skidspår, berättar idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen som ansvarat för planeringen av leden.
– Från leden finns förbindelse till frisbeegolfbanan i Virvik och Virvik badstrand. Denna led följer huvudsakligen gamla stigar och är delvis mycket brant och krävande, fortsätter Liitiäinen.
Man kan gå till Virviks friluftsled antingen från parkeringsplatsen vid sandgroparna, parkeringsplatsen vid Virvik Golf eller parkeringsplatsen vid badstranden/frisbeegolfbanan. Vid startplatserna finns informationstavlor om friluftsleden. Leden är totalt 7,3 kilometer lång, om man går hela vägen från sandgropen till badstranden och tillbaka. En del av leden är stig där det är ganska lätt att gå, en del är smal och även stenig stig, och en del är sumpmark.
Leden ger möjlighet att bekanta sig med den mångsidiga terrängen i Virvik längs en tryggt utmärkt rutt. Leden är utmärkt i terrängen med blå färg på träden på ca 1,5 meters höjd. Leden korsar den naturstig som är utmärkt med orange.
Besökarna i Virviks friluftsområde betjänas också av en badstrand, frisbeegolfbana och naturstig. Dessutom finns där en golfbana som sköts av Virvik Golf. I östra ändan av leden, vid Virvik badstrand, finns två eldplatser och dass. Från friluftsleden kan man dessutom gå via naturstigen till Virvik golfbana, där det finns en kaférestaurang.
Kom ihåg att man vid frisbeegolfbanan får röra sig endast längs den utmärkta rutten. På golfbanan ska man inte röra sig överhuvudtaget.
Staden har nyligen förnyat sina friluftskartor och de delas ut i servicekontoret Kompassen och i idrottstjänsternas kontor. Kartan över Virvikområdet är ännu under tryckning men den kan laddas ned på stadens webbsidor. Kartorna kan användas till exempel då man plockar bär och svamp under hösten.
Borgå stad köpte Virvikområdet till friluftsområde för Borgåborna år 1971, då Borgå fyllde 625 år. Nästa år har det gått 50 år sedan dess.
– Idrottstjänsterna har fått flera initiativ om att anlägga leder för terrängcykling och ärendet har behandlats också i bildningsnämnden. I idrottstjänsternas gällande investeringsplan ingår anläggandet av tre andra leder i terrängen, vilka är planerade till åren 2022 (västra Borgå), 2024 (östra Borgå) och 2026 (norra Borgå). Vid anläggandet av dessa leder kommer vi i mån av möjlighet att använda sådana friluftsleder som redan finns, på samma sätt som i Virvik, berättar Per Högström från idrottstjänsterna.