Hoppa till innehåll

Haikobrinken II och Linnankoskigatan 43 till stadsutvecklingsnämndens behandling

Stadsutvecklingsnämnden behandlar i sitt möte den 20 augusti detaljplaneändringen för Linnankoskigatan 43 och dess framläggning samt godkännandet av detaljplanen Haikobrinken II.

Linnankoskigatan 43 – i det nya höghuset bostäder för cirka 50 invånare

Borgå stadsplanering har utarbetat en detaljplaneändring. Efter att den har blivit godkänd skapas möjligheten att bygga ett nytt höghus på Linnankoskigatan, i empirecentrumets östra del. På fastigheten som är föremål för planeringen finns just nu en bostadsbyggnad och en ekonomibyggnad som byggts på 1860-talet. De har använts mycket lite under de sista årtiondena och därför är detaljplaneändringen motiverad.

Objektets planeringsarbete har startat under våren 2023 och i november samma år lades utkastet till detaljplaneändringen fram. Borgå stadsplanering har fortsatt att förbereda denna detaljplan och har i sitt förslag på detaljplaneändring tagit i beaktan de kommentarer, åsikter och utlåtanden som de fått.

Planlösningen som kommer till statsutvecklingsnämndens behandling erbjuder en möjlighet att bygga 2400 kvadratmeter våningsyta ny bostadsyta. En sådan här ökning av byggandet torde betyda cirka 40–55 nya invånare för planeringsobjektet. I planlösningen har det reserverats 40 kvadratmeter våningsyta serviceutrymme för arbetsplatser, vilket torde betyda 1–3 arbetstagare.

Haikobrinken II-detaljplanen möjliggör 13 nya egnahemshus

Bostadsområdet Haikobrinken håller på att kompletteras med en ny detaljplan med namnet Haikobrinken II. Efter att planen godkänts i framtiden är det möjligt att bygga 13 egnahemshus i Haikobrinken. Borgå stadsplanering har framlagt utkastet till detaljplanen 2023 och förslaget i början av 2024. Stadsutvecklingsnämnden behandlar i sitt möte godkännandet av detaljplanen Haikobrinken II och detaljplaneändringen.

Projektet har haft som mål att anvisa till Haikobrinkens gamla bostadsområde ny bosättning i form av 13 egnahemstomter. I detaljplaneförslaget har Haikobrinken anvisats bostadsbyggnader med minst 1,5 och högst 2 våningar. Dessa tomter har anvisats 180–210 m²-vy bostadsvåningsyta samt 50 kvadratmeter per tomt för ekonomibyggnader. I planarbetet anvisades också områden som reserverats för områdets närrekreationsområden samt möjliggjordes rekreationskorridorer i riktning mot Haikostranden.

Ytterliga information: