Hoppa till innehåll

I Borgå kan man snart tjäna pengar genom att spana efter brunnslock

Borgå stad börjar i augusti kartlägga regnvattenbrunnar med hjälp av mobilspelet Crowdsorsa. Invånarna kan tjäna pengar genom att leta efter brunnslock och fotografera de första brunnslock de hittar i spelområdet.

Nainen kuvaa kännykällä kaivonkantta kadulla.

Vem som helst kan delta i jippot genom att ladda ner det kostnadsfria mobilspelet Crowdsorsa på sin smartmobil. I spelet inleds lördagen 3.8 kl. 10 en uppgift där användarna rör sig runtomkring i Borgå och fotograferar de lock till galler- och rännstensbrunnar de hittat. För varje ny observation får spelaren en belöning på 30 cent.

– I takt med att uppgiften framskrider fylls kartan i realtid med ikoner för brunnslock, varför spelarna kan lätt se vad andra redan har hittat och var i Borgå det ännu finns tillräckligt med lock att kartlägga. Aktiva spelare som är ute i tid kan tjäna upp till 20 euro i timmen, säger Toni Paju, verkställande direktör för Crowdsorsa.

Syftet med jippot är att till Borgå stad generera en exakt och aktuell databas över de dagvattenbrunnar som under årtiondenas lopp har dykt upp runt om i stadsbilden. Uppskattningsvis cirka 12 000 sådana kan hittas i Borgå, vilket innebär att det också delas ut sammanlagt tusentals euro i belöning.

– Detta är en fin möjlighet både för stadsborna och för staden. Stadsborna kan tjäna pengar och samtidigt generera värdefulla data till staden om dagvattenbrunnarnas läge, säger Keijo Lehtikangas, underhållschefen i Borgå stad.

Man kan bekanta sig med kartläggningen av brunnslock redan på förhand genom att gå igenom den uppgift som skapats i applikationen Crowdsorsa. Uppgiften upphör när spelarna runtom i Borgå inte längre gör nya observationer.

En gallerbrunn och en rännstensbrunn.
I spelet kartläggs sådana regnvattenbrunnar som syns i bilden – snarare dagvattenbrunnar, dvs. gallerbrunnar med lock som ligger vågrätt på gatan och rännstensbrunnar med lock vid kanten av gatubeläggningen men inte täta brunnslock.

Vad är Crowdsorsa?

Crowdsorsa är ett startup-företag från Tammerfors vars koncept har tagits i bruk i fyra länder. Mobilspelet Crowdsorsa har utvecklats för att lägga ut insamling av data samt mikroarbeten på kommuninvånarna genom att tillämpa massbaserad kartläggning. Med spelet har man med rekordfart kartlagt bland annat gator, cykelvägar, brunnslock och parkbänkar. I Borgå testades applikationen för första gången i höstas vid bekämpning av invasiva främmande arter.