Hoppa till innehåll

Inkomsterna från turism i Borgå växte i fjol

Borgå fortsätter att växa som ett attraktivt turistmål. Enligt en inkomst- och sysselsättningsundersökning om turismen som blev klar i somras steg de direkta inkomsterna från turismen i staden år 2023 till cirka 78 miljoner euro, vilket är en ökning med cirka 0,5 procent från år 2022.

Turister i Gamla Stan

Turismens totalekonomiska effekter i Borgå uppgår till cirka 130 miljoner euro, och turismens direkta sysselsättningseffekter uppgår till 416 årsverken. I förhållande till invånarantalet gav turismen 1522 euro per invånare i Borgå.

Sammanlagt 40 turistområden deltog i undersökningen av inkomster och sysselsättning som turismen ger. Undersökningen genomfördes av Visitory Oy som specialiserat sig på turismforskning. Undersökningshelheten ger en unik och bred bild av turistbranschens ekonomiska och sysselsättande inverkan i Finland.

Gamla staden i Borgå som attraktionsfaktor: Turisterna mest benägna att rekommendera

I juli genomfördes en turistenkät i Borgå som en del av ett mer omfattande utredningsarbete som anknyter till utvecklingen av turismen i Gamla staden i Borgå. Gamla staden i Borgå är tydligt stadens största attraktionsfaktor som lockar turister att bekanta sig med staden. Kundnöjdheten i Borgå är på en hög nivå. Svararnas vilja att rekommendera var 65,35 på skalan -100 – +100, medan medeltalet av stadsobjekten i mätningarna av Salmi Platform Oy som genomförde enkäten är 44,78. Detta visar att turisterna är mycket nöjda med sina erfarenheter i Borgå.

Turister som övernattar i staden spenderar i genomsnitt 80 euro per person och dygn medan dagsresenärer spenderar cirka 122 euro per person. Dessa belopp är något högre än det nationella genomsnittet.

De lokala invånare som svarade på enkäten upplever att turismen främjar stadens attraktionskraft, upprätthåller och ökar servicen. Detta understryker turismens betydelse inte bara som ekonomisk faktor utan också som en faktor som ökar livskraften.

Antalet övernattningar i juni-juli 2024 minskade

Under juni-juli minskade övernattningarna i Borgå med cirka 10 procent jämfört med respektive period året innan. Denna siffra omfattar övernattningar i både registrerade och oregistrerade inkvarteringsanläggningar. Andelen registrerade övernattningar var 64 procent och oregistrerade 36 procent.  I registrerade övernattningar övernattade fritidsturister 23 900 nätter (+15,3 %) och affärsresenärer 4 500 nätter (-66,1 %).

– Turismen har en betydande roll i Borgås ekonomi och livskraft. Stadens attraktionskraft lockar besökare, vilket syns i form av ökade turisminkomster och positiva effekter på stadens serviceutbud, konstaterar Borgå stads chef för turismutveckling Sari Myllynen.

 –Nedgången i övernattningsstatistiken för juni-juli beror delvis på att affärsverksamheten i Sannäs gård upphörde. Bostadsmässan i Lovisa förde i fjol också in gäster till Borgå och även detta påverkar siffrorna. Evenemangen har en betydande inverkan på turismen, fortsätter Myllynen.

Mer information: