Hoppa till innehåll

Inspektören går till skogen

Arbetet som miljöskyddsinspektör i Borgå är mångsidigt och belönande. Vad allt ingår i inspektörens arbetsdag?  

Ympäristönsuojelutarkastajat metsässä.

Filosofie doktor Sanna Tarmi bytte sin långa forskarkarriär inom växtekologi till miljöarbete och arbetar nu för sjätte året som miljövårdsinspektör vid Borgå stad.  

’’Jag kommer ursprungligen från Åboregionen, men känner mig väldigt hemma här’’, berättar Tarmi, som flyttat till Borgå i början av 2000-talet.  

Tarmis uppgift förläggs till Borgå stads miljövård, som ansvarar för att utveckla och genomföra miljötillsynen. 

Enhetens inspektörer utför tillsynsinspektioner, följer upp företagens verksamhet och rapporterar till andra myndigheter. Till uppgifterna hör dessutom främjande av naturskyddet och tillsyn över avfallshanteringen.  

’’Mitt arbete fokuserar just på naturskydd. Jag upplever det som väldigt meningsfullt’’, säger Tarmi. 

’’I Borgå är naturen närvarande på ett heltäckande sätt och det är värt att stanna upp och betrakta den. Själv beundrade jag senast den lyckade häckningen av ett par tranor som bor i närheten av mitt hem.’’ 
Sanna Tarmi, miljövårdsinspektör

Sanna Tarmis arbetsdag

8.30

Jag börjar min arbetsdag med att köpa märkningsfärg för naturstigar. Vi går igenom naturstigarna minst en gång om året och säkerställer att deras märkningar är i skick. På så sätt blir det lättare att följa stigarna.  

9.00

I Borgå åmynning slås ett vassområde som en del av NTM-centralens Helmi-projekt. Vi samarbetar mycket med NTM-centralen och min avsikt är att gå och se hur arbetet framskrider.  

Besöket flyttas dock fram till nästa dag. Däremot deltar jag i Finlands miljöcentrals distansevenemang Luontokunnat (’’Naturkommunerna’’). Dagens tema är havsplanering 

Ympäristönsuojelutarkastaja Sanna Tarmi.

10.15

Jag ger mig av i terrängen. Jag brukar vara ute i terrängen en eller två arbetsdagar i veckan. Den här gången bekantar jag mig med ett planerat skyddsområde.   

För att avgränsa området krävs ännu preciseringar, så jag vandrar omkring i skogen med en karta. Jag tar även bilder av området i naturen.

11.30

Matpaus på stranden. Min dotter har gjort smörgåsar åt mig, och dessutom har jag med mig en fruktstång. Lunchen i terrängen är lätt, men därför smakar dagens nästa måltid oftast extra gott.  

12.00

Jag tar med en lie och börjar gå igenom en naturstig nära stranden. De våtaste delarna av stigen växer igen och måste slås senast i slutet av sommaren.  

Inom miljöskyddet har vi nästan inga verktyg som är kraftigare än en handsåg eller en lie. Om vi märker att det till exempel finns fallna träd på stigen kommer vi överens om att röja dem med stadsinfran.  

Förutom naturstigar inspekterar jag även till exempel fågeltorn. Fågelskådare i Borgå är aktiva med att skicka meddelanden om de t.ex. har märkt att trappstegen i tornet är sönder. Det är ett bra och tillrådligt sätt att agera. 

14.30

Jag går tillbaka till kontoret och sätter på datorn. Jag sparar mina bilder från skyddsområdet och fortsätter fundera på hur området ska avgränsas.  

Resten av dagen spenderar jag framför datorn och läser främst e-post. Typiskt får jag olika önskemål om kommentarer och utlåtanden, till exempel om planer eller trädfällning, kontakter från kommuninvånarna samt mötesinbjudningar.  

Arbetet utförs till största delen med hjälp av datorprogram för textbehandling och geodata.

16.00

Arbetsdagen är slut. Även om jag har tillbringat arbetsdagen utomhus så går jag gärna ut på gården även efter det. Det finns alltid mycket att göra också i den egna trädgården. I höst har jag bland annat planterat nya vinbärsbuskar och havtorn där. 

Text Elli Collan / Foto Samuli Skantsi