Hoppa till innehåll

Konst och musik livar upp Konstfabrikens innergård på sommaren

I sommar bjuds det på gott om konstupplevelser vid Konstfabriken ända till slutet av augusti. Ute kan man bekanta sig med fönstermålningar, gatukonst, skulpturer och levande musik.

I sommar bjuds det på gott om konstupplevelser vid Konstfabriken ända till slutet av augusti. Ute kan man bekanta sig med fönstermålningar, gatukonst, skulpturer och levande musik.

– Det har länge önskats mera aktiviteter och kulturutbud på Konstfabrikens innergård. Vi är glada över att vi denna sommar kan bjuda på ett så stort utbud av olika upplevelser. Vi har som mål att utöka sommarens kulturutbud utanför Konstfabriken även i fortsättningen, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

I Konstfabrikens foajé finns en stor fönstermålning som ingår i Borgå Triennal. Verket The Color of the Void har skapats av konstnären Pan Jian Feng och det har målats med vit akrylfärg med kinesiska penslar. Det handmålade stora konstverket sprider sig över foajéns fönster.

På Alexanders skvär vid Konstfabriken visas Jussi Aulis järnskulpturer som föreställer människogestalter. Enligt konstnären beskriver de känslotillstånd. Verken är placerade intill Anssi Pulkkinens och Taneli Rautiainens fasta skulpturer som är belysningsstolpar. Jussi Aulis verk är en del av utställningsverksamheten i Konsthallen i Borgå.

Till butiksgränden har fåtts färgrika gatumålningar, då det har uppenbarat sig handmålade kronblad i olika färger framför ingången. Konstnären Nelli Nios konstverk ingår i en större konsthelhet, som kommer att fortsätta längs butiksgränden. För konstverket svarar företagarföreningen för västra åstranden.

En installation som kombinerar konst och grönplanering på Alexanders skvär

I början av juli planteras en konstinstallation, Miniskogen, på Alexanders skvär. Konstnären Nina Backman ligger bakom verket. Miniskogen är ett verk som kombinerar konst och grönplanering, och hämtar natur och tystnad till stadsrummet.

Miniskogen är ett unikt konstverk som hjälper att bevara naturens mångfald och ger välbefinnande till stadsborna. Verket är en del av evenemanget Talkot för en miljon träd, som ordnas i början av hösten på Alexanders skvär den 18 september. Vid evenemanget delas gratis trädplantor ut till Borgåbor för att planteras.

Det är fråga om ett projekt där plantering av träd, bekämpning av klimatförändringen och konst förenas. Målet är att via ett omfattande samarbete plantera en miljon träd i Finland.

I juli rör sig också ambassadörer för sommarmusik på skvären. Sommarmusik i Borgå är ett kulturprojekt med unga lokala musiker, vilket har arrangerats av Borgå stads kulturtjänster och Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Stiftelsen för Konstfabriken. Sommarmusikerna rör sig på olika håll i staden i juli på måndagar, onsdagar och fredagar kl. 12–16.