Hoppa till innehåll

Kulturtjänsternas sommar var livlig – farten saktar inte heller på hösten

Borgå stads kulturtjänster hade ett livligt utbud av evenemang på sommaren och rikligt med besökare.

Walter Runebergin veistoksia.

Till exempel Galleri Gamla Kaplansgårdens utställning med anknytning till Borgå Triennal hade i juni-juli drygt 3 000 besökare och i augusti hittills 1 800 besökare. Utställningen fortsätter under hela triennalen fram till den 1 september.
Den mest populära av evenemangen i juni-juli på galleriets innergård var Blomsterbuffén, där man pysslade med buketter och dekorationer av äkta blommor. Även målnings- och vävverkstäderna på galleriets innergård intresserade besökarna.

Även kulturhistorien intresserade under den gångna sommaren. Runebergs hem har hittills haft cirka 14 000 besökare, vilket är mycket fler än under motsvarande tid i fjol. Juli var sommarens populäraste månad med 6 500 besökare i Runebergs hem. Med den gemensamma biljetten kan man också bekanta sig med skulptören Walter Runebergs skulptursamling som är öppen sommartid. Långt över 5 000 besökare har besökt skulptursamlingen under sommaren.

Barnens midsommarfest, som för första gången arrangerades på gården i Runebergs hem, lyckades över förväntan och 750 besökare njöt av barnfamiljernas rusmedelsfria midsommarstämning. Kulturtjänsterna har som mål att göra festen årlig.
– Det var en glad och avslappnad stämning på festen. I synnerhet internationella turister var entusiastiska över att få uppleva nordiska midsommartraditioner, berättar kulturproducent Miira Holländer.

Hösten i Runebergs hem inleds med Fredrika Runebergs födelsedag

I Runebergs hem firas lördagen den 31 augusti lite i förväg författaren Fredrika Runebergs födelsedag (den riktiga födelsedagen är den 2 september). Då kommer författarna Anne Helttunen och Annamari Saure till Runebergs hem och berättar om kvinnliga författare från 1800-talets Borgå. De har i år publicerat verket Kynällä raivattu reitti som berättar om finländska kvinnliga författare.
Med är naturligtvis Fredrika Runeberg men även Runebergs syster Carolina Runeberg samt familjens vän Emilie Björkstén.
Evenemanget arrangeras i J. L. Runebergs hem 31.8 kl. 14.30, till museets inträdespris.

Utställningen i Kaplansgården byts ut den 6 september

Efter utställningarna på Borgå Triennal öppnas i Gamla Kaplansgården den 6 september konstnären Hanna Westerbergs utställning ”Denna strålande punkt” med stora tempera- och oljemålningar samt mindre teckningar och målningar. Utställningen arrangeras i samarbete med Galleria Halmetoja.

Lekfulla lördagar för barnfamiljer fortsätter

I verkstadsserien Lekfulla lördagar, som riktar sig till barnfamiljer, ligger fokusen på att skapa och uppleva tillsammans. Verkstäderna, som ordnas i Konstfabrikens Studio, fortsätter den 7 september med temat paffslott. Konstverkstäder ordnas även på höstlovet, då barnfamiljer och lågstadieelever får göra 3D paffrobotar och bebisar får prova på färgbad. Kulturtjänster ordnar som vanligt också biovisningar på höstlovet.

Under hösten ordnas tre föreställningar för daghem och skolor, som en del av Kulturstigen. Borgås 4-klassister samlas på Kulturhuset Grand den 17 september för att se Red Nose Companys föreställning Frankenstein. På Konstfabriken ordnas det föreställningar för daghem den 12 november då scenen intas av Nukketeatteri Sampo och 3 december då barnorkestern Päistikka bjuder på konsert. Till alla föreställningar kan även barnfamiljer köpa biljetter.

Höstsäsongens konsertutbud bjuder på omfattande musikupplevelser

Höstsäsongen inleds med en klubbkväll tillägnad bluesrockmusik lördagen den 14 september på Konstfabriken. På scenen ses två finländska toppband som turnerar flitigt utomlands, Micke Björklöf & Blue Strip och Ben Granfelt Band.

På nästa klubbkväll den 21 september uppträder indierocksångaren och låtskrivaren Mikko Joensuu vars konserter blev utsålda i Helsingfors musikhus. Konserten arrangeras i Konstfabrikens Fabrikssal.
Borgå Jazz Festival besöker i år igen Borgå Konsthall. Festivalens invigning firas med Pauli Lyytinens konsert, dessutom visas i utställningslokalen även Seppo Kantonen Trio och jazzvibrafonisten Panu Savolainen. Porvoo Jazz Festival ordnas 26.9-29.9.2024.

I oktober uppträder Anneli Saaristo i Kulturhuset Grands sal med konsertprogrammet La Dolce Diva.
Den 14 november ses i Konstfabrikens Avanti-sal den publikälskade sångaren och låtskrivaren Tuure Kilpeläinen.

Julfestsäsongen kulminerar i Konstfabriken lördagen den 30 november, då Ladies First Big Band bjuder in till dansgolvet och spelar de mest glittrande discolåtarna och häftigaste souldelikatesserna. Medryckande sound från ett stort band och en fantastisk ljusshow finslipar feststämningen i Konstfabrikens Fabrikssal.

Konserterna med Bluesrock, Anneli Saaristo och Ladies First Big Band arrangeras i samarbete med Borgånejdens musikinstitut.