Hoppa till innehåll

Livskraftsnämnden behandlar budgetförslaget för 2025 den 24 september    

Livskraftsnämnden behandlar budgetförslaget 2025 för sektorn för livskraft på sitt möte den 24 september. Enligt förslaget är sektorns verksamhetsintäkter 7,5 miljoner euro och verksamhetsutgifterna totalt 47,2 miljoner euro.  

– Inom ramen för stadens ekonomiska balanseringsprogram har vi strävat efter att hitta en balans mellan ekonomisk effektivitet, samhällets välfärd och stadens livskraft, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.  

Livskraftssektorn har en central betydelse i att främja stadens dragningskraft, invånarnas trivsel och regionens tillväxt. Sektorn betjänar stadens företag, invånare, invandrare, turister, främjar en grön omställning, matchning mellan arbetskraft och arbetstillfällen och en lyckad integration.  Under år 2025 fortsätter den funktionella granskningen av de olika enheterna inom sektorn och utvecklingen av förvaltningsprocesserna. Genomgången av lokalitetslösningarna fortsätter.  

– En av de största reformerna inom sektorn är att Borgå sysselsättningsområde inleder sin verksamhet 1.1.2025 och detta medför betydande förändringar i ordnandet av arbetskraftsservicen och skötseln av sysselsättningen, konstaterar von Schoultz. 

De första projekten inom fonden för grön omställning finansieras 2025 

Inom serviceområdet för livskraft och sysselsättning träder lagstiftningsreformerna med statsandelsreformer i kraft vid ingången av nästa år. De gäller sysselsättningen och integrationen. År 2025 inleds och finansieras de första projekten i pilotrundan för Borgå stads fond för grön omställning. 

– Samtidigt fortsätter man att närmare definiera fondens mål och detaljer, och man utnyttjar också erfarenheterna från pilotrundan, konstaterar näringsdirektör Elina Duréault. 

Integrationsutbildningarna blir en del av medborgarinstitutets verksamhet 

Från början av 2025 ökar medborgarinstitutets (KoMbi) roll som integrationsutbildare i och med ändringarna i sysselsättningstjänsterna och de arbetskraftspolitiska utbildningarna blir en del av KoMbis verksamhet.  Medborgarinstitutet flyttar stegvis in i POMO-huset från och med år 2025 och får nya lokaler för keramik, målning, vävning och motion på Industrivägen. 

– I och med de nya lokalerna har vi allt bättre möjligheter att utveckla vår verksamhet och vårt undervisningsutbud, säger Annelie Åkermann-Anttila, rektorn för medborgarinstitutet. 

De populära stadsevenemangen fortsätter också 2025 

Populära stadsevenemang såsom Borgå Ljus, Åkarnevalen och Borgå Dome arrangeras också nästa år. Julsäsongen ska bli ännu upplevelserikare. 

– Evenemang som skapar mervärde inte bara för stadens invånare utan också för besökarna stärker besökarens upplevelse av Borgå och fungerar också som en kanal för marknadsföring till nya invånare. Vårt mål är att pengar som används för turism och evenemang kommer mångdubblade tillbaka i form av konsekvenser för den lokala ekonomin, konstaterar turismutvecklingschef Sari Myllynen. 

Fritidstjänster som förstärkare av stadsbornas psykiska välbefinnande 

Fritidstjänsterna, som omfattar idrotts-, kultur-, ungdoms- och bibliotekstjänster samt grundläggande konstundervisning, har en betydande roll när det gäller att stärka stadsbornas psykiska välbefinnande och öka stadens dragningskraft.  

– De nya partnerskapsavtalen för 2025 erbjuder en ny modell och ett nytt verktyg för att öka samarbetet mellan staden och föreningarna vid sidan av den traditionella understödsverksamheten, säger fritidsdirektör Minna Särelä. 

Kulturtjänsterna genomförs och utvecklas i enlighet med Kulturprogrammet. Verksamhetsårets fokusområden är bl.a. utveckling av kulturtjänster för barn och seniorer. Dessutom utvecklas Konsthallens utställningsverksamhet som en del av Konstfabrikens verksamheter. 

Bibliotekstjänsterna erbjuder nästa år temasagoveckor för grupper inom småbarnspedagogiken och program som främjar läslust och medieläskunnighet för skolklasserna inom ramen för stadens kulturstig och den förnyade biblioteksstigen. Även läslusten hos vuxna främjas. 

Ungdomstjänsterna främjar fritidsaktiviteter och hobbyverksamhet med låg tröskel för unga. Ungdomslokalen Zentra utvecklas till ett mångsidigt verksamhetscenter, möjligheterna för personer över 16 år att ha hobbyer främjas. Dessutom utvecklas Borgåmodellen för hobbyverksamhet. 

Inom idrottstjänsterna tas det utgående från planen för idrottsanläggningar 2025 fram en förvaltningsövergripande långsiktig plan för utveckling av idrottsanläggningar, där man drar upp riktlinjer för framtida objekt och helheter för byggande av idrottsanläggningar. Förnyelsen av kylmaskineriet på bollplanen är nästa år en av de största investeringarna inom sektorn.  

Nämnderna ger sina budgetförslag senast den 27 september. Stadsdirektörens budgetförslag offentliggörs den 29 oktober och stadsstyrelsen behandlar budgeten vid möten i november och början av december. Stadsfullmäktige beslutar om budgeten för 2025 vid sitt möte den 11 december.