Hoppa till innehåll

Livskraftsnämnden behandlar kriterier för beviljande av specialsimkort

Vid sitt möte den 20 augusti kommer livskraftsnämnden att behandla förenhetligande av kriterierna för beviljande av ett specialsimkort. Livskraftsnämnden föreslås, att specialsimkortet från och med 1.1.2025 ska beviljas de Borgåbor som har en betydande begränsning i funktionsförmågan på grund av bestående funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom.

Uimahalli. Sisäkuva.

Hittills har specialsimkortet beviljats på grund av vissa enskilda diagnoser som har verifierats med hjälp av personens FPA-kort, synskadekort eller EU:s funktionshinderkort.

I fortsättningen skulle specialsimkortet alltså beviljas en person som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade eller parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning, ett synskadekort eller ett EU:s funktionshinderkort.

– Det primära syftet med uppdateringen av kriterierna är att säkerställa jämlikt bemötande av alla stadsbor. Det andra är att man från och med nästa år inte heller skulle behöva uppge sina uppgifter, som omfattas av integritetsskyddet, för utomstående för att få specialsimkortet, konstaterar idrottschef Marjo Rantala.

Syftet med specialsimkortet är att uppmuntra funktionsnedsatta stadsbor till självständig motion med hjälp av specialsimkortet.

– För närvarande beviljas specialsimkortet endast särskilda människogrupper med sjukdomar och funktionsnedsättningar. En del av personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar har stått utanför möjligheten.

De specialsimkort som nu är i bruk kommer att gälla fram till slutet av deras giltighetstid.