Livskraftsnämnden behandlar påbörjandet av en utvecklingsplan för nätverket av idrottsplatser och den färdiga utredningen av idrottsplatserna
Idrottsplatsutredningen som Borgå stad beställde har blivit färdig. I utredningen utforskades idrottsplatser inom stadens område (inomhus- och utomhusidrottsplatser som staden förvaltar och sådana idrottsplatser som underhålls och/eller förvaltas av föreningar och privata företag inom stadens område), deras nuvarande situation samt stadens beslut om utveckling av idrottsplatser och byggande av nya. I utredningen ingår också en klassificering av idrottsplatsernas olika profiler samt anvisningar om vilka faktorer staden borde beakta i den kommande utvecklingen av idrottsplatsnätverket.
Idrottsplatsutredningen föredras för livskraftsnämnden på mötet som hålls den 26 november. Det föreslås dessutom att nämnden påbörjar en långsiktig plan för utveckling av idrottsplatser som utarbetas tväradministrativt i samarbete med andra sektorer och samordnas med stadens markanvändningsplan.
Avsikten med planen är att dra upp riktlinjer för utvecklingen av Borgå stads idrottsplatsnätverk, idrottsplatser som eventuellt tas ur bruk samt det kommande byggandet av idrottsplatser. I planen utnyttjas den nu färdigställda utredningen av idrottsplatserna och annat material. Stadsbornas och idrottsföreningarnas åsikter utreddes med hjälp av enkäter och delaktiggörande.
– Vi har fått värdefull information om hur vi kan utveckla idrottsplatserna så att de bättre motsvarar olika användargruppers behov. Vi vill att Borgå stads idrottsplatsnätverk motsvarar våra invånares behov på ett jämlikt sätt, är mångsidigt och användarvänligt och lämpar sig för alla åldrar. Därför behöver vi en långsiktig plan för att utveckla idrottsplatsnätverket, säger fritidsdirektör Minna Särelä.
Enligt den färdiga utredningen om idrottsplatser bör man vid framtida utveckling av idrottsplatser beakta bland annat områden med ökande invånarantal och satsa på mångsidiga idrottscentrum och regioncentrum, såsom Kokon idrottscentrum och utnyttjande av idrottsplatser i anslutning till skolor och daghem. Förutsättningarna för användning av idrottsplatser som används lite och är i dåligt skick bör granskas och kvaliteten på de idrottsplatser som förvaras förbättras genom att styra investeringarna till dem.
– Utifrån den nu färdigställda utredningen om idrottsplatser fattas ännu inga beslut i fråga om någon idrottsplats, utan det behövs ytterligare information om bl.a. renoverings- och andra investeringsbehov och underhållskostnader, betonar Särelä.