Hoppa till innehåll

Livskraftsnämnden behandlar sektorns partnerskapsmodeller den 20 augusti

Livskraftsnämnden behandlar på sitt möte den 20 augusti partnerskap för sektorn för livskraft samt kriterier och ansökningsförfarandet för partnerskapen. Förslaget till nämnden är att följande partnerskap inrättas:

Porvoon kaupungin tunnus.
  • kulturpartnerskap
  • partnerskap för museer och kulturarv
  • partnerskap för grundläggande konstundervisning
  • partnerskap för evenemang och turism samt
  • partnerskap för idrottens reklamplatser

Dessutom föreslås att livskraftsnämnden beslutar att för sin del godkänna inrättandet av ett partnerskap för att liva upp centrum samt kriterier och ansökningsförfarandet för detta partnerskap.

I förslaget till nämnden ingår också att nämnden i samband med införandet av partnerskapsmodellen avskaffar vissa av de nuvarande bidragstyperna, nämligen det allmänna bidraget för kultur, museibidraget och bidraget för grundläggande konstundervisning, så att de upphör vid slutet av 2024. Detta skulle innebära att det inte längre går att ansöka om dessa bidrag, utan att man istället ska ansöka om partnerskap.

Målet med att övergå till partnerskap är att åstadkomma ett närmare och mera jämlikt samarbete i jämförelse med att betala bidrag till aktörerna.

Beslut om de allmänna kriterierna fattades i april

På våren fattades beslut om allmänna kriterier för de partnerskap som sektorn för livskraft kan ingå, och dessutom beslutade man att utreda övergången från vissa bidrag till en partnerskapsmodell.

– Efter våren fortsatte beredningen av ärendet och vi identifierade ytterligare två nuvarande samarbets- och stödformer som tas med i partnerskapsmodellen, det vill säga stöd och samarbete i anslutning till att liva upp centrum samt erbjudande av ytor på idrottsplatser som ägs av staden till idrottsföreningar att användas som reklamplatser för insamling av medel, berättar fritidsdirektör Minna Särelä.

– Sektorn för livskraft kan ingå partnerskap när tjänsten som partnern producerar kompletterar Borgå stads tjänster och det ligger i stadens intresse att tjänsten tillhandahålls, och när det inte finns en konkurrensutsatt marknad för tjänsten i fråga.