Hoppa till innehåll

Livskraftsnämnden beslutar om att sluta belöna idrottare i Borgå som tävlat framgångsrikt

Livskraftsnämnden behandlar på sitt möte den 10 september ett förslag om att sluta belöna idrottare som tävlat framgångsrikt från och med nästa år 2025.

I enlighet med det ekonomiska produktivitets- och balanseringsprogrammet som stadsfullmäktige godkände våren 2024 var en av de beslutade åtgärderna i fråga om fritidstjänster att skära ned 88 000 euro i bidragsanslagen.

För att belöna meriterade idrottare som tävlat framgångsrikt har 11 500 euro reserverats i bidragsanslagen. Med detta anslag har man belönat Borgåidrottare med 250–500 euro per idrottare eller lag för framgång på FM-, DM-, EM- eller VM-nivå.

−När bidragsanslagen minskar vill vi försäkra oss om att staden även i fortsättningen satsar på verksamhetsförutsättningarna för Borgåbornas idrottsintressen och idrott. Det innebär att bidragsanslagen styrs till att stöda idrottsföreningarnas verksamhet, högklassig träning och lokalkostnader, konstaterar fritidsdirektör Minna Särelä.

– Målet är att vi genom att avstå från den ordinarie belöningen av idrottare som tävlat framgångsrikt kan upprätthålla nivån på föreningsbidragen trots spartrycket.

Av bidragsanslagen beviljas årligen också årets idrottspris, till ett värde på 2 000 euro. Priset föreslås fortfarande att hållas kvar.

– Årets idrottspris ger synlighet för Borgåbornas idrottsgärningar och är jämbördigt med kulturtjänsternas motsvarande pris, konstaterar Särelä.