Hoppa till innehåll

Mångsidig rolig verksamhet för skolelever och familjer under höstlovet 

Under höstlovet 14–18 oktober är det en bra tid att koppla av och hålla på med hobbyer tillsammans med vänner eller testa något nytt. Borgå stads fritidstjänster erbjuder mångsidig verksamhet för såväl barnfamiljer som skolelever med både avgiftsfria och avgiftsbelagda aktiviteter. 

  En del av aktiviteterna kräver förhandsanmälan. Anmälningen börjar tisdagen den 24 september kl. 9.

Kulturtjänsterna: Färgbad, kartongrobotar och filmer 

Tisdagen den 15 oktober kan man komma till Konstfabriken och vara med sin baby i färgbad eller ta det lugnt på biografen. Stadens höstlovsfilmer är i år Niko ja myrskyporojen arvoitus (på finska), Wild Robot (på svenska) och Hevimpi reissu (på finska, textat på svenska). För sensoriskt överkänsliga personer visas filmen Niko ja myrskyporojen arvoitus. Biljetter (4 €) säljs i stadens webbutik och i Kompassen från och med den 24 september kl. 9.  

Onsdagen den 16 oktober ordnas i Konstfabriken konstverkstäder för barnfamiljer och elever i åk 1–6 där man gör robotar av papp och annat återvunnet material. 

Runebergs hem är öppet från onsdag till söndag kl. 10–16, då också lekplatsen Lek och lär är öppen på gården.  Man kan också bekanta sig med gården genom självständiga uppgifter. Alla program på gården är avgiftsfria. Även inne i Runebergs hem kan man bekanta sig med platsen genom självständiga uppgifter. Det är gratis inträde för barn, men en vuxen bör vara med. 

Idrottstjänsterna: Motion, läger och utflykter

Under höstlovet erbjuds ett mångsidigt utbud av motionsevenemang. Avgiftsfria evenemang är idrottsvärld i Kokonhallen, skridskoåkning för allmänheten i ungdomsishallen och ishallen samt ett populärt reflexäventyr som i år ordnas i terrängen i Jonasbacken.  

Tre dagars idrottsläger ordnas i Aurorahallen 14.10–16.10. På lägret kan man pröva på olika motionsformer både utomhus och inomhus. Lägret riktas till barn i ålder 7–11 år. I år åker vi på höstlovsutflykt till Superpark i Vanda på torsdag 17.10. Både lägret och utflykten har förhandsanmälning. 

I simhallen ordnas två evenemang under höstlovsveckan. På tisdag är det dags för evenemanget Vattenhjältarna, där man på olika punkter får testa t.ex. vatten- och räddningsfärdigheter och dykningsbana. På fredag ska vi ha kul på AquaWibit-banan. Vattenhjältarna och deltagarna i AquaWibit-evenemangen ska vara simkunniga och inträdesavgiften för båda evenemangen är den normala inträdesavgiften till simhallen.   

Ungdomstjänsterna: Sumobrottning, bollspel och utflykt till Heureka

På höstlovets familjedagar utlovas mångsidiga aktiviteter för alla åldrar. På evenemangen kan man kostnadsfritt testa till exempel sumobrottning, bollspel samt digitala spel och brädspel. Familjedagarna ordnas i Vårberga ungdomslokal Nuokka 14.10 och i Gammelbacka ungdomslokal Kertsi 19.10. 

Ungdomstjänsternas höstlovsutflykt riktar sig till vetenskapscentret Heureka i Vanda, där man tillbringar en rolig och lärorik dag i vetenskapsvärlden. Utflykten är för alla åldersgrupper, men barn under 10 år måste delta med vårdnadshavaren. Utflykten kostar 25 €/person och faktureras deltagarna. 

I ungdomslokalen Zentra ordnas ett flickläger 14–16.10. På lägrets program finns många roliga och avkopplande aktiviteter, som njutbara stunder, utflykt, pyssel, uteliv och samvaro. Lägret riktas till barn i åk 5–6. 

Under höstlovet är även ungdomslokalerna i Gammelbacka, centrum och Vårberga öppna. 

Bibliotekstjänster: Tillbringa natten i biblioteket

När dörrarna till huvudbiblioteket stängs börjar ungdomarnas egen kväll. Det utlovas avslappnad stämning, läckerheter och pizza, användning av VR-glasögon, filmer, Escape room-spel, andra spel och fri samvaro.

Evenemanget riktas till ungdomar i åk 8 och uppåt. Evenemanget är avgiftsfritt och rusmedelsfritt. Arrangörer är Borgå stadsbibliotek och ungdomstjänster. Nattbiblioteket för ungdomar ordnas i huvudbiblioteket fre-lö 18–19.10.2024, kl. 19.