Hoppa till innehåll

Markundersökningarna i området kring Kattsundsvägen har framskridit

Borgå stad har slutfört undersökningarna av området för bostadstomterna vid Kattsundsvägen i Tolkis. Undersökningarna visade att området med förorenad mark inte är betydligt större än i tidigare undersökningar. Den förorenade marken finns alltså endast på tomterna i början av Kattsundsvägen, och de övriga tomterna är rena.

Dessutom har staden undersökt markområdena söder om Kattsundsvägen, vars forskningsresultat blir färdiga så att staden kan informera mer om dem i början av året.

Mer information om jordmånen på bostadstomterna i Kattsundsvägen

Omfattningen av svavelkis som hittats i marken i bostadsområdet på Kattsundsvägen i markundersökningarna kunde begränsas till specifika tomtområden under våren och sommaren 2024.

– I och med de nya undersökningarna utvidgades inte området där det konstaterats slagg till tomter i norr på Åsvägen och Tvättbjörnsvägen eller till nya bostadstomter i öster på Kattsundsvägen. Till näst börjar vi tillsammans med ägarna av de tomter som konstaterats vara förorenade planera saneringsåtgärder, inte bara enligt riskbedömningen utan också enligt tomtägarens önskemål. Det finns inget behov av att sanera övriga tomter, berättar samhällsplaneringschef Enni Flykt.

På basis av resultaten och observationerna finns det svavelkis i slagget vid gatuområden från början av Åsvägen till Kattsundsvägens korsning och på Kattsundsvägen ungefär fram till Kattsundsvägen 8. I fyllnadsjorden i det sydvästra hörnet av tomten Kattsundsvägen 10 har blandats slagg som orsakar förorening i marken. I södra delen av parkeringsplatsen på den tomt på Åsvägen 4 som ingick i forskningsområdet upptäcktes ingen förorening eller avfallsfraktioner. I tomtens omedelbara närhet, vid Åsvägens gång- och cykelväg upptäcktes dock slaggfyllning.

Resultaten och rapporten över dem har färdigställts och sänts till tomtägarna och myndigheterna för kännedom. På basis av undersökningarna rekommenderas att gårdsytorna på tomterna i början av Kattsundsvägen som innehåller svavelkis rengörs. Svavelkiset i slagg på tomter kan utgöra en hälsorisk om det ställvis tunna ytskiktet går sönder, varvid det är möjligt att exponeras för metallerna i slagget. Därför är det nödvändigt att rengöra de gårdsområden som innehåller slagg. Rengöringsåtgärder kan vara t.ex. utbyte av jordmassor, isolering eller en kombination av dessa.

Undersökningar i området söder om Kattsundet

Markundersökningar har förutom på bostadstomterna i Kattsundsvägen även gjorts på området söder om Kattsundsvägen, genom den tidigare cellulosafabrikens hamn fram till Skallholmsvägen. Dessutom har man tagit prover av svampar bl.a. för att utreda om tungmetaller spridits på området. Rapporteringen av resultaten från utredningen av det större områdets och riskbedömningen blir klar i slutet av året. Invånarna informeras efter att rapporten färdigställts i början av året.

Miljöhälsovårdens rekommendationer i området runt Kattsundsvägen

Nya livsmedelsprover har tagits från trädgårdsprodukter under sommaren 2024, men resultaten av proverna har ännu inte blivit färdiga. I tidigare undersökningar påträffades endast väldigt små mängder tungmetaller i de konserverade trädgårdsprodukter från eller i fisk som fångats i närvatten på vintern, och dessa utgör ingen hälsorisk. Trädgårdsprodukter som odlats på ett område där man vid markundersökningar upptäckt slagg ska inte användas som livsmedel. Trädgårdsprodukter från andra områden kan användas normalt.

Miljöhälsovårdens tidigare rekommendationer om att undvika att röra sig på områden och effektivera städningen gäller fortfarande på områden med slagg och söder om Kattsundsvägen.