Hoppa till innehåll

Mata inte råttor – miljöhälsovården går ut med en påminnelse till de fastighetsansvariga

Borgå miljöhälsovård påminner om att fastigheternas ägare och innehavare samt de som ansvarar för underhållet borde se till att förhållandena vid fastigheterna inte gynnar förekomsten av råttor och råttornas förökning.

– Råttobservationerna ökar i takt med att det blir svalare, och nu har det långvariga varma vädret varit gynnsamt för råttpopulationernas tillväxt, säger veterinär Tiina Tiainen på miljöhälsovården.

Det är på sin plats att kontrollera att fastigheternas bioavfallskärl håller tätt och se till att byggnadernas springor är tätade samt att ventilationskanalernas mynningar är försedda med ett finmaskigt nät.

– Man borde inte heller mata råttorna genom att låta den nu så rikliga äppelskörden ligga kvar på marken. Det bästa sättet att begränsa råttornas fortplantning är genom att hejda deras näringsintag, påpekar Tiainen.

Fett eller livsmedelsavfall borde inte heller släppas ut i avloppet.

Råttbekämpning hör till fastighetsägarens eller fastighetsinnehavarens uppgifter. På egnahemshusområden lönar det sig för grannarna att komma överens om bekämpningsåtgärder som genomförs samtidigt så att slutresultatet ska bli effektivare.

– Råttor bekämpas i allmänhet med fällor, eftersom förgiftning är förbjudet. I mycket svåra fall är det skäl att kontakta en skadedjursbekämpare, konstaterar Tiainen.

Också staden effektiviserar bekämpningsåtgärderna

Också Borgå stad utför bekämpningsåtgärder i dagvattenbrunnar och avloppsbrunnar på olika håll i centrumområdet.

– Vi har elektriska råttfällor i brunnarna, och antalet kommer nu i höst att öka, konstaterar underhållschef Keijo Lehtikangas.

– Verkan av effektiviseringen av bekämpningen märks efterhand, i allmänhet först om ett par veckor, eftersom råttan till en början är misstänksam mot nya saker innan den går i fällan, omtalar Lehtikangas.

Råttorna kan medföra sanitära olägenheter samt betydande skador bland annat på konstruktioner och kablar genom att gnaga på dem samt på livsmedel genom att orsaka förorening.