Hoppa till innehåll

Mer gemenskap, mindre mobbning 

’’Skolungdomsarbetaren leder bland annat olika rastaktiviteter, hjälper eleverna bilda grupper, stöder klassgemenskapen och ingriper i mobbning’’, listar Ahti Herttua innehållet i sitt arbete. 

Herttua har arbetat som skolungdomsarbetare på både låg- och högstadierna i Gammelbacka sedan våren 2024.  

Rollen är ny i Borgå och har skapats som en del av det pågående utvecklingsprojektet för Gammelbacka.  

Arbetet som utförs på skolan fokuserar särskilt på elever i årskurs 3–7, och Herttuas syfte är att hjälpa till särskilt under övergången från sjätte klass till högstadiet.

Skolans ungdomsarbetare är inte skolpersonal, utan finns på plats under dagen och arbetar också i Gammelbacka ungdomslokal.

Herttua tror att om man är närvarande både i skolan och på fritiden så har man bättre möjligheter att ingripa i problem i ett så tidigt skede som möjligt. Man kan också se en positiv utveckling på ett helt annat sätt.

”Men skolan är bara en del av världen där ungdomar interagerar med andra.”

Han har redan blivit en bekant och trygg vuxen för många ungdomar, som på eget initiativ hör av sig med senaste nytt till honom, till exempel efter veckoslut. 

’’Det känns bra. Lärarna gör ett viktigt och meningsfullt arbete, men det kan i vissa frågor vara lättare att närma sig en ungdomsarbetare än en lärare.’’ 
Ahti Herttua, skolungdomsarbetare

’’Det känns bra. Lärarna gör ett viktigt och meningsfullt arbete, men det kan i vissa frågor vara lättare att närma sig en ungdomsarbetare än en lärare.’’ 

Text Elli Collan / Foto Samuli Skantsi