Mot Finlands bästa integration
’’Vi vill göra den bästa integrationen i Finland’’, säger Jenny Broberg, chef för integrationstjänsterna i Borgå.

Integrationscentret på Mannerheimgatan, som Broberg ansvarar för, grundades 2022.
Dess multinationella team på åtta personer hjälper invandrare förutom med utbildning och sysselsättning även i frågor som gäller boende, blanketter och ansökningar samt fritid och hobbyer.
Vid centret utarbetar man också integrationsplaner och stöder genomförandet av dem.
’’De invandrartjänster som Borgå stad tidigare producerade överfördes i och med vårdreformen till Östra Nylands välfärdsområde’’, berättar Broberg.
Nu är det välfärdsområdet som ansvarar för social- och hälsovårdstjänsterna för invandrare.
Stadens uppgift är däremot att sörja för tjänster i anslutning till invandrarnas utbildning och sysselsättning samt integration i allmänhet.
Tjänster erbjuds intensifierat särskilt i det inledande skedet. Dessutom strävar teamet efter att ordna nya, behovsorienterade tjänster för invandrare.
Många faktorer för framgång
Broberg konstaterar att integration är ett arbete som ingen part ensam kan utföra. Integrationstjänsterna har många samarbetspartners.
En av dem är Porvoon kansalaisopisto – Borgå Medborgarinstitut, eller KoMbi, som redan länge har utbildat invandrare och ordnat kurser för dem, särskilt i finska.
’’Vi har ju i praktiken alltid erbjudit kurser i modersmål’’, skrattar KoMbis biträdande rektor Mika Pohjanen.
Nyligen beslutade Borgå stad att medborgarinstitutet i fortsättningen ska genomföra integrationsutbildningar för invandrare.
I utbildningarna får deltagarna studera finska, bekanta sig med samhället och arbetslivet samt med jobbsökning. Medborgarinstitutet har specialiserat sig särskilt på undervisning i inledningsskedet och erbjuder vid behov även läs- och skrivundervisning på heltid på skolnivå för personer som ännu inte kan läsa eller skriva.
Enligt Pohjanens erfarenhet är invandrarna i bästa fall en mycket aktiv grupp och ivriga att lära sig.
’’Vi hade till exempel en person som satt på vår språkkurs i finska en timme efter att hens plan hade landat vid Helsingfors-Vanda flygplats.’’
Ett nytt liv i Borgå
”Ur Borgå å får jag oftast upp små mörtar, men jag har också fått två stora gäddor. Jag tycker om att fiska”, berättar Adil Bailo, 27, som är född i Sudan och som kom till Borgå som flykting för ungefär två år sedan.
På två år har Bailo lärt sig att tala flytande finska och genomgått grundskolan. Den här hösten började han i vuxengymnasiet.
”Mina favoritämnen är finska, matematik och historia”.
Om integrationscentrets tjänster har Bailo bara gott att säga.
”Jag har fått hjälp med allt, både med studier, frågor kring boende och med att fylla i blanketter”, räknar han upp.
Nu har han siktet inställt på studentexamen och därefter eventuellt fortsatta studier. Bailo söker också efter arbete som han kunde utföra vid sidan av studierna.
Text Elli Collan / Foto Samuli Skantsi