Hoppa till innehåll

Nämnden för växande och lärande behandlar budgetförslaget för 2025 den 19 september

Nämnden för växande och lärande behandlar sektorns budgetförslag för 2025 den 19 september. Enligt förslaget är sektorns verksamhetsintäkter 4,7 miljoner euro och verksamhetsutgifterna totalt 130,9 miljoner euro.

Verksamhetsutgifterna totalt 130,9 miljoner euro, verksamhetsintäkterna minskar i och med ändringarna

Enligt förslaget är verksamhetsintäkterna för sektorn för växande och lärande knappt 4,7 miljoner euro och verksamhetsutgifterna totalt ca 130,9 miljoner euro.

Enligt förslaget minskar verksamhetsintäkterna år 2025 med 27 procent bland annat som följd av att projektfinansieringen och intäkterna från klientavgifterna inom småbarnspedagogiken minskar. Verksamhetsutgifterna ökar med 5,4 procent jämfört med budgeten 2024. Budgetförslaget för sektorn för växande och lärande överskrider budgetramen som stadsstyrelsen har fastställt med cirka 2,2 miljoner euro, främst på grund av den minskade inkomstfinansieringen.

Säkerställande av välfärden och servicens kvalitet ligger i kärnan för verksamheten

Enligt befolkningsprognoserna kommer antalet barn att minska betydligt under de kommande åren på grund av den minskade nativiteten. Ännu för tillfället kan man konstatera att antalet elever i årskurserna 7–9 ökar en aning, men antalet börjar i allmänhet minska under de kommande åren. Servicenätet som helhet bör därför granskas på lång sikt, eftersom det minskande antalet barn under de kommande åren innebär en stor minskning i statsandelarna inom sektorn för växande och lärande.

Under 2024 har man som ett samarbete mellan sektorerna utarbetat en utredning om servicenätet för att beskriva servicenätets nuläge. För närvarande utarbetas en servicenätsplan utifrån olika framtidsscenarier. Fullmäktige beslutar om servicenätsplanen med åtgärder samtidigt med budgeten så att eventuella ändringar kan bokföras i budgeten för 2025 och i budgeten för planåren.

I servicenätsutredningen beaktas minskningen av antalet barn på lång sikt. Minskningen av elevantalet gör det möjligt att på lång sikt granska kostnaderna för personal och lokaler inom branschen.

– Inom den personaldominerade sektorn går årligen cirka 20–30 personer i pension, vilket innebär att man kan svara på minskningen av antalet barn genom en naturlig avgång inom servicenätet, förklarar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Ändringar i verksamheten år 2025

Bland annat följande ändringar i verksamheten inverkar på sektorns budget för 2025:

  • Beslut enligt servicenätsutredningen
  • Säkerställande av barns, ungas och familjers välfärd
  • Säkerställande av personalresurser till stöd för utvecklandet av system- och programvara
  • Ökning av barn under tre år som drar nytta av de småbarnspedagogiska tjänsterna (ökat antal grupper/personal i samband med ibruktagandet av nya lokaler)
  • Utveckling av ledningsprocesser
  • Högkvalitativ, proaktiv och planmässig kommunikation både mellan och inom sektorer
  • Eventuella reformer enligt regeringsprogrammet: timändringar, förnyelse av specialundervisningen samt reformer av servicesedlar och lagen om småbarnspedagogiken.
  • Verksamhetsintäkternas minskning då stadens separata finansiering minskar
  • Minskning av intäkterna från klientavgifter inom småbarnspedagogiken i och med reformen av lagen om klientavgifter 1.3.2023 och höjningen av inkomstgränserna 1.8.2024

Fullmäktige godkänner budgeten i slutet av året

Budgetförslaget för sektorn för växande och lärande år 2025 utarbetades på basis av Borgå stads riktlinjer och anvisningar för upprättande av budget.

– Förändringar i verksamhetsmiljön, bland annat satsning på välfärd och stöd för inlärning samt nationella och lokala studieresultat har tagits i beaktan vid uppgörandet av budgeten för att också i fortsättningen kunna garantera högklassig service för barn i Borgå på alla stadier, preciserar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

I budgeten har samlats budgetärendena för sektorns serviceområden, dvs. ledningen, finsk- och svenskspråkiga grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen samt småbarnpedagogiska tjänsterna.

Beredningen av budgeten framskrider i enlighet med den tidtabell som stadsstyrelsen fastställt. Nämnderna ger sina förslag senast 24.9.2024. Stadsdirektörens budgetförslag offentliggörs i oktober. Efter det behandlar stadsstyrelsen budgetförslaget och fullmäktige fastställer budgeten i sitt möte i december.