Hoppa till innehåll

Nämnden för växande och lärande, beslut 19.9.2024

Porvoon kaupungin tunnus.

Budget 2025

Nämnden för växande och lärande beslutade föreslå stadsstyrelsen att förslaget till budget och ekonomiplan för sektorn för växande och lärande för åren 2025–2027 godkänns.

Nämnden godkände följande enhälliga förslag till ändringar i budgettexten:

På sidan 4 läggs till “Dessutom satsar man på att utnyttja digitalisering och artificiell intelligens i undervisningen samt systematiskt följa undervisning i digitala färdigheter enligt digistigen.” följt av en mening. Man satsar på de möjligheter och utmaningar som den artificiella intelligensen medför i skolornas gemensamma utbildningar.

Den sista meningen i första stycket ändras till:
Elevantalet vänder till en lätt nedgång i lågstadieskolorna år 2025. Hur detta påverkar verksamheten och ekonomin år 2025 bestäms av vilket scenario man väljer att ta i bruk i och med servicenätsutredningen.

Sida 7 funktioner, tjänster och processer, sista stycket. Tillägg till texten om Kvarnbackens skola. Även för projektets så kallade andra fas bör resurser reserveras för att säkerställa ett fungerande samarbete mellan förskoleundervisningen och nybörjarundervisningen och för att säkerställa att den grundläggande utbildningens lokaler fungerar.

Tillägg till punkt finskspråkiga utbildningstjänster, funktioner, tjänster och processer s. 5: Möjligheten till avgiftsfri kollektivtrafik för skolgrupper utreds. Elevgrupperna i Borgå kunde använda stadens kollektivtrafik gratis tillsammans med läraren under skoldagen. Dessa resor skulle inte debiteras skolor och inte heller skolväsendet eller sektorn för tillväxt och lärande. Den avgiftsfria kollektivtrafiken för skolgrupper skulle vara en del av kollektivtrafikfostran och möjliggöra lärande även utanför klassrummet (museer, utställningar, företagsbesök m.m.) oftare än för närvarande.
Och detsamma läggs till i svenskspråkiga utbildningstjänster i fråga om funktioner, tjänster och processer. (s.7)

Övriga ärenden

Övriga ärenden beslöt nämnden i enlighet med föredragningslistan.