Hoppa till innehåll

Planen i Näse kan i fortsättningen inte användas som konstisbana

Framdeles kan konstgräsplanen i Näse inte användas som konstisbana. Konstgräset lämnas orört där det är och kan fortsätta att användas utan att påverkas av ändringar eller avbrott.

Kuva kaunoluistimista.

Orsaken är att det har visat sig att varken planen eller rören därunder har erfordrat bygglov. Det bygglov som en gång i tiden har beviljats gällde endast servicebyggnaden, staketet och belysningen, men själva planens bygglov har då inte kompletterats på grund av ett mänskligt misstag. Just nu är kriteriet för beviljande av bygglov att man installerar dubbelt läckageskydd på det sätt som miljövårdsmyndigheten förutsätter. Detta betyder i praktiken dubbel rörläggning runt kylmedlet.

– Under sommaren har det dubbla läckageskyddet testats i ishallsförhållanden men tyvärr lyckades testet inte. Kylmedlet har inte den effekt som krävs för att göra is eller hålla isen i skick. Vi har försökt hitta en lösning, men vi har inte lyckats, så vi är tvungna att avlägsna kylvätskan ur rören. Vi utreder just nu en flyttning av själva kylanordningen och anläggandet av en ny konstisbana på ett nytt ställe, säger idrottschef Marjo Rantala.

– Vi vet att konstisbanan har varit viktig för planens brukare och att situationen säkert kommer att vara besvärlig under den kommande vintern, vilket vi beklagar, säger Rantala.