Projektplanen för Gammelbackan koulu sänds för beslut
Projektplanen för en ny finskspråkig skola i Gammelbacka har blivit färdig. Stadsstyrelsen behandlar ärendet vid sitt möte den 6 februari.
Den nya skolan skulle byggas på platsen där nuvarande Gammelbacka allaktivitetshus ligger. Allaktivitetshuset rivs och Peipon koulu fungerar som förut tills den nya skolan blir färdig. Enligt den preliminära tidsplanen skulle skolan börja i nya lokaler i början av år 2028.
Projektplanen innehåller lokaler för skolan och förskoleundervisningen
Projektplanen definierar utgångspunkterna för en närmare planering av skolbyggnaden. Det egentliga byggbeslutet fattas när en noggrannare projektplanering och konkurrensutsättningen av byggnadsentreprenaden har blivit färdiga. Dagens kostnadsberäkning för byggnaden är cirka 27 miljoner euro och byggnadens yta är cirka 7000 kvadratmeter.
Byggnaden omfattar mångsidiga lokaler för årskurser 1–6 och förskoleundervisningen. Varje årskurs ska ha tre parallellklasser och förskoleundervisningen tre grupper. Dessutom får skolan lokaler för förberedande undervisning och specialundervisning. Lokalerna dimensioneras för totalt 525 barn. Lösningen gör det också möjligt att skolans lokaler kan användas på kvällarna, till exempel för medborgarinstitutets eller konstskolans verksamhet.
En separat behovsutredning för ungdomstjänsterna och biblioteket
För stadens ungdomstjänster och bibliotek som för närvarande är verksamma i allaktivitetshuset anvisas nya lokaler innan allaktivitetshuset rivs enligt en behovsutredning och projektplan som utarbetas separat.
I fråga om övriga verksamheter granskas lokalitetsbehov och placeringar i detaljplanearbetet.
Byggandet av en ny skola är en del av genomgripande åtgärder för utveckling av Gammelbacka centrum. Som en del av dessa avstår staden från att använda Gammelbacka allaktivitetshus som inte utnyttjas till fullo och som är i dåligt skick och byggnaden rivs. Allaktivitetshuset har klassats i portfölj C som betyder att det avlägsnas från stadens fastighetsbestånd.
Detaljplan för Gammelbacka centrum
Den närmare tomtstorleken för skolan och trafikregleringar kring skolan bestäms i den pågående ändringen av detaljplanen för Gammelbacka centrum. Stadsplaneringens syfte är att ombygga Gammelbacka centrum. I planprocessen beaktas skolprojektets tidsplan och vid behov separeras skolans andel till ett eget detaljplanprojekt.
Gammelbackan koulu i korthet
- Målet är att bygga en skol- och förskolebyggnad med två våningar. Byggnaden är tänkt att vara energieffektiv, ha normala planer och behoven att ändra lokalerna beaktas. Lokalerna och helhetsgestaltningen ska på ett positivt sätt berätta om dess handlingssätt samt skapa en omgivning som sporrar till lärande och arbete. Öppenhet och samarbete är viktiga faktorer både i skolans verksamhet och fysiska miljö.
- Lokalerna för lärande byggs med en s.k. cellmodell; eleverna har egna hemklassrum som ligger i hemceller som två årskurser bildar. Lokalerna planeras så, att alla användargrupper kan vid behov utnyttja dem. För specialklassundervisning, förberedande undervisning, speciallärare med bred kompetensbas och speciallärare som undervisar finska som andraspråk reserveras egna små klassrum.
- I skolan byggs det två motionssalar: en större motionssal för motions- och festbruk och en mindre motionssal. Motionssalen kan delas itu. För parallellbruk, t.ex. för olika hobbygrupper reserveras det egna förrådsutrymmen.
- Kärnan i skolans och förskolans lokaler och verksamhet är en helhet som bildas av motionssalen, matsalen och s.k. lärdomens trappor. Lärdomens trappor är skolans gemensamma samlingsplats, vistelseutrymme och knutpunkt för gångförbindelser. Lokalen möjliggör utöver gemensamma sammankomster bland annat ett mångformigt utnyttjande av scenen i olika föreställningar andra evenemang.
- Närheten av Gammelbacka centralpark och parkskogen i Gammelbacka gård skapar en naturnära inlärningsmiljö för skolan och förskolan.