Hoppa till innehåll

Rapporten föreslår att Konsthallens och konstens roll vid Konstfabriken stärks

Vid livskraftsnämndens möte den 12 december presenteras en lokal- och verksamhetsvision för utvecklingen av Konsthallen i Konstfabriken. I rapporten som Borgå stad beställt har man bland annat definierat utställningslokalens kärnverksamhet och övriga verksamhet, granskat kundgrupper, användningen av de extra utrymmen som krävs för att utveckla verksamheten samt granskat jämförelseobjekt i Finland och de övriga nordiska länderna.

I rapporten presenteras det för Konsthallen en verksamhets- och lokalvision, enligt vilken Konsthallens och konstens roll vid Konstfabriken skulle stärkas.
Materialet för rapporten har samlats in genom enkäter, intervjuer och i olika workshoppar.

– Utvecklingen av Konsthallens roll är en friktionsfri del som ger synergifördelar i utvecklingen av hela Konstfabrikens verksamhet. Konsthallen skulle kunna utvecklas till en konstaktör som ersätter konstmuseet och är smidigare och kostnadseffektivare än museer som fokuserar på samlingsarbete och forskning, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster.

– Genom de lösningar som hittats kan Borgå öka sin betydelse som konststad och i och med reformen öka Borgås dragningskraft och hållkraft, invånarnas välfärd, livskraft och stärka turismens effekter på den regionala ekonomin. Samtidigt skulle Konsthallens egen förtjänstförmåga utvecklas, säger fritidsdirektör Minna Särelä.

Även snabba åtgärder kan vidtas för att komma igång

Enligt rapporten går det att hitta resurseffektiva lösningar för snabba åtgärder för att man kan komma igång med utvecklingsarbetet. Sådana är bl.a. att förbättra upplevelsen av entrén och möjligheterna att hitta lokaler, att utveckla Konsthallens identitet och visuella utseende och att synliggöra dem i kommunikationen, marknadsföringen, lokalerna och skyltarna, att använda salarna för Konsthallens utställningar och verksamhet när det är tyst i Konstfabrikens evenemangsverksamhet, att samarbeta med turismaktörerna och att söka finansiering med lämpliga samarbetspartner.

Borgå stad har ett gällande 20-årigt hyresavtal i Konstfabrikens lokaler. Det återstår åtta år av hyresavtalet. Livskraftsnämnden beslutade i april 2024 att Konstfabrikens verksamhetsmodell även i fortsättningen är en så kallad hybridmodell där kommersiell och offentlig verksamhet möts. Samtidigt bemyndigade nämnden tjänsteinnehavarna att bereda en vision som kan användas när beslut fattas om framtiden för både Konstfabriken och Konsthallen som är verksam i Konstfabrikens lokaler. Lokal- och verksamhetsvisionen för Konsthallen som nu presenteras för livskraftsnämnden är en interimsrapport om planeringen av hela Konstfabrikens framtida verksamhetsmodell.

– Den nu färdigställda rapporten ger oss en god grund för att granska den blivande verksamheten och förtydliga visionen men vi vill ännu fortsätta och utvidga det framlagda utredningsarbetet och visioner som tagits fram så att de ska gälla hela Konstfabrikens helhet, verksamhetsmodell och lokaler, konstaterar Anders Lindholm-Ahlefelt, verkställande direktör för Event Factory som är verksamt i Konstfabriken.

Hela Konstfabrikens framtid formas härnäst tillsammans med Aalto-universitetet

I fråga om hela Konstfabrikens helhet fortsätter utredningsarbetet ännu i form av studentarbete som har skräddarsytts med Aalto-universitetet. Samarbetsprojektet som infaller i december–februari fokuserar på att gestalta Konstfabrikens framtida verksamhetsmodeller och deras regionalekonomiska konsekvenser samt vad de olika verksamhetsmodellerna skulle kräva för att bli verklighet. Konsthallens lokal- och verksamhetsvision som nu färdigställts utnyttjas som en del av arbetets källmaterial men den begränsar inte de studerandes slutsatser i Konstfabrikens visionsarbete.

Konstfabrikens framtida verksamhetsmodeller som utarbetas i samarbete med Aalto-universitetet sänds till livskraftsnämnden för beslut under våren 2025.