Hoppa till innehåll

Runebergs arkiv blir tillgängligt på nätet

Nationalskalden J. L. Runebergs och hans familjs arkiv digitaliseras av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). I det nationellt betydelsefulla arkivet finns bland annat det ursprungliga manuskriptet till ”Vårt land” och Fredrika Runebergs berömda receptsamling. Arkivmaterialet kommer att publiceras på nätet och blir fritt att använda.

Ote Fredrika Runebergin reseptikirjasta.

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) och hans familj lämnade efter sig ett digert arkiv med privat korrespondens, manuskript, fotografier med mera. Här finns bland annat manuskripten till ”Vårt land” och ”Björneborgarnas marsch”, Fredrika Runebergs receptbok samt sonen Walter Runebergs skisser och fotografier. I Borgå hör J.L. Runebergs hemmuseum och Walter Runebergs skulptursamling till stadens mest besökta sevärdheter.

Största delen av arkivmaterialet ägs av staten. Skulptören Walter Runebergs arkiv ägs av Borgå stad. Enstaka material som hittills förvarats i Borgå övergår nu till SLS arkiv i Helsingfors, där största delen av materialet förvaras sedan flera år tillbaka.

SLS digitaliserar det arkivmaterial som ägs av staten och av Borgå stad. Materialet kommer att publiceras på webbplatsen sls.finna.fi i takt med att det digitaliseras och blir fritt att använda. Digitaliseringen omfattar totalt cirka 33 hyllmeter material och kommer att ta flera år.

– På Museiverket gläder vi oss över att det avtal som länge beretts om förvaltningen av nationalskalden Runebergs arkivmaterial nu har ingåtts. Ur statens synvinkel är detta ett nationellt unikt och värdefullt kulturarv. I SLS arkiv, som är professionellt högklassigt och välresurserat, vårdas arkivmaterialet långsiktigt, digitaliseras och görs tillgängligt för hela finska folket att använda, säger Tiina Merisalo, generaldirektör på Museiverket som representerar materialets ägare.

– Det är ändamålsenligt att Walter Runebergs arkivmaterial bevaras på ett ställe och i ett arkiv för kulturarvsmaterial. Jag är väldigt glad över att SLS har resurser att digitalisera och tillgängliggöra materialet, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster vid Borgå stad.

– SLS är grundat till minnet av J.L. Runeberg och därför är vi speciellt stolta över att kunna bevara och tillgängliggöra familjen Runebergs arkiv, säger SLS arkivchef Kristina Linnovaara.

Efter digitaliseringen kommer det fysiska arkivmaterialet i regel inte längre att vara tillgängligt för publiken på grund av att det är mycket ömtåligt och har ett högt kulturellt värde. Det digitaliserade materialet blir däremot fritt tillgängligt, då varken upphovsrätt eller dataskyddslagstiftning tillämpas på så gammalt material.