Hoppa till innehåll

Ruskis får en tillgänglig utsiktsplatå

Till Ruskis vid Borgå åmynning byggs en tillgänglig utsiktsplatå för att man ska kunna se på naturen och fåglarna. Scenen blir rejäl så att det finns plats för flera åt gången eller t.ex. en skolgrupp.

Från platån kan man betrakta naturen i Ruskis, särskilt den mångsidiga fågelfaunan. Plattformens läge möjliggör god sikt över gölarna i ängens centrala delar, där bl.a. många arter av vadare och andfåglar trivs. Även höglandsboskap som betar på ängen sommartid kan man betrakta på nära håll.

Byggandet sker under hösten om vädret tillåter och bygglovet för platån är klart. I annat fall kommer bygget att skjutas upp till nästa år.

Till platån kommer du med bil eller från centrum längs gång- och cykelväg, vars sista del består av spång. Parkeringen sker vid Strandgatan 4, där man för närvarande går längs spången till fågeltornet på norra ängen. Avsikten är att öka markeringarna för parkering och att ytterligare utveckla tillgängligheten till platsen.

Byggkostnaderna för platån täcks med medel som reserverats för utveckling av nationalstadsparken i Borgå. Planeringen har genomförts i samarbete med Borgånejdens fågelförening.

Naturen i Ruskis slumrar under vintern, så det finns inga planer på vinterunderhåll för objektet.