Hoppa till innehåll

Satsning på rusmedelsfostran även för lågstadieelever i Borgå

Borgå stad satsar nu på ett bredare utbud av rusmedelsfostran för elever i årskurserna 5 och 7 i den grundläggande utbildningen samt för första årets studerande i gymnasieutbildningen.

Förbrukningen av alkohol och droger bland barn och unga varierar. Även i Borgå har man märkt att de ungas intresse särskilt för e-cigaretter har ökat. Borgå stad satsar nu på ett bredare utbud av rusmedelsfostran för elever i årskurserna 5 och 7 i den grundläggande utbildningen samt för första årets studerande i gymnasieutbildningen.

Staden erbjuder under läsåren 2024–2025 och 2025–2026 rusmedelsfostran i form av lektioner för elever, föräldrakvällar för vårdnadshavare samt utbildningar för personal. EHYT rf. fungerar som samarbetspartner i detta arbete. Utgifterna täcks av Borgå stads nya fond för främjande av hälsa och välfärd (hyte-fonden).

– Vi vill nå ut till barnen och de unga och därför riktar vi detta till alla våra skolor. Redan detta läsår når vi sammanlagt 78 klasser. Vi önskar att vi kan se resultat av det förebyggande arbetet i skolvardagen, på fritiden samt i följande enkät av hälsa i skolan våren 2025, berättar stadens välfärdskoordinator Petra Bärlund-Hämäläinen.

– Under barn- och ungdomsåren skapas grunden för välfärd som vuxen. Genom ett systematiskt förebyggande rusmedelsarbete kan vi förhindra att olika problem uppstår. Vi anser det vara viktigt att de valda åldersgrupperna får skräddarsydd rusmedelsfostran under de två följande läsåren.

Förebyggande rusmedelsarbete görs på bred front i Borgå

Förebyggande rusmedelsfostran är en del av skolornas och ungdomstjänsternas dagliga arbete. I elevvårds- samt studerandevårdsplanerna i Borgå beskrivs verksamhetsprinciperna för förebyggande rusmedelsfostran i skolorna.

Förebyggande rusmedelsfostran samt innehåll som främjar hälsa och välbefinnande är integrerat i de olika läroämnena. Teman som behandlas är bl.a. rusmedel, tobak och penningspel samt främjande av säkerhet och trygghetsfostran.

– Skolornas personal är kunniga inom det förebyggande rusmedelsarbetet och de är förpliktade att ta upp bruk av rusmedel, tobaks- och nikotinprodukter samt penningspel alltid när de misstänker eller upptäcker dessa. Det är viktigt att identifiera problem och hänvisa barn eller unga enligt behov vidare till social- och hälsovårdstjänsterna, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Även ungdomstjänsterna och aktörerna inom elevvården håller regelbundet olika temalektioner i skolorna. Ungdomstjänsterna arrangerar t.ex. årligen evenemanget Mot puberteten för alla elever i årskurs fem och evenemanget Choices för eleverna i årskurs sex. Där ingår även rusmedelsfostran.

– I samarbete med olika aktörer, såsom Föräldraföreningar i Borgå, vill vi också stöda föräldrarna till barn och unga i deras fostrande uppgift, säger Petra Bärlund-Hämäläinen.

Institutet för hälsa och välfärd gör enkäten Hälsa i skolan med två års mellanrum. Enkäten ger information om barn och ungas välfärd, fritid och rusmedelsanvändning. Enkätens resultat behandlas av elevvårdsgruppen, personalen, eleverna och vårdnadshavarna och ger en möjlighet till tidigt ingripande.

– Även om förbrukningen av rusmedel och tobaksprodukter bland unga i Borgå inte har ökat nämnvärt, verkar förbrukningen av elektroniska cigaretter (vape) ha ökat speciellt i de högre årskurserna. Fenomenet syns även på lägre årskurser. I Borgå syns rusmedelsbruket även i färska undersökningar av avloppsvatten, så det finns ett behov att långsiktigt satsa på förebyggande rusmedelsfostran, säger Bärlund-Hämäläinen.

Den uppdaterade välfärdsplanen i Borgå för åren 2024-2025 godkändes i stadsfullmäktige under våren. Planen innefattar även den lagstadgade välfärdsplanen för barn och unga samt förebyggande arbetet kring rusmedel. Bekanta dig med välfärdsplanen.

Även efter social- och hälsovårdsreformen är förebyggande rusmedelsfostran ett lagstadgat arbete i kommunerna.