Hoppa till innehåll

Skolorna börjar på torsdag – en smidig och trygg skolstart ger en bra grund för hela läsåret

Skolorna i Borgå börjar på torsdag 8 augusti 2024. Övergången från sommarlov till skolrutiner kan vara utmanande för både barn och vårdnadshavare. Många kan vara oroliga för att börja skolan. Det är viktigt att alla nya och gamla elever får en smidig start på läsåret.

Koululaiset ryhmätyöskentelevät.

– Genom att stötta och uppmuntra varandra skapar vi en trygg och trivsam skolvardag för alla. Vi har ett gemensamt fostransuppdrag att ta hand om våra barn och unga, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Grundskolorna i Borgå har detta läsår cirka 5 466 elever och gymnasierna 1 030 studerande. I år börjar 496 elever i första klass, varav 310 i finskspråkiga och 186 i svenskspråkiga skolor.

– Därför är det bra att komma ihåg att från och med torsdag finns det många små barn som rör sig självständigt i trafiken. Det är viktigt att varje person som rör sig i trafiken är försiktig och fäster uppmärksamhet vid andra människor och fordon omkring, konstaterar Rikard Lindström, direktör för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning.

Diskussionstillfälle om smartmobilernas inverkan

I september ordnar Föräldraföreningar i Borgå rf och Borgå stad ett gemensamt evenemang om smartmobilernas inverkan på barns skolgång, koncentration och välmående. Ungdomsläkaren Silja Kosola berättar hur de sociala medierna kan påverka bland annat utvecklingen av barns självkänsla. På basis av forskningsdata ligger tyngdpunkten på 7–15-åringars välmående och lärande.

– Vi vet att smartmobiler och sociala medier påverkar inlärningen och koncentrationen. Vi är glada över att kunna erbjuda ett så aktuellt och intressant evenemang tillsammans med Föräldraföreningar i Borgå, säger Jari Kettunen, direktör för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning.

Tillfället ordnas tisdagen 24 september 2024 kl. 18–19.30 och är avsett för vårdnadshavare till elever i grundskolan samt skolornas personal. Mer information om platsen ges senare.

Matkahuoltos biljettapp i bruk för äldre elever

De elever som går i grundskolans högre årskurser och som beviljats skolskjuts börjar från och med detta läsår använda Matkahuoltos Resor och biljetter-app för sina bussresor. Eleverna kan ladda mobilbiljetten till appen i sin telefon från och med 5 augusti.

Elever i grundskolans lägre klasser fortsätter använda Matkahuoltos resekort. De elever som har beviljats skolskjuts får åka till skolan utan resekort den första skoldagen 8 augusti. Resekorten delas ut i skolan första skoldagen. Mer information om skolskjutsar och biljetter har skickats till familjerna via Wilma.

Mer information: