Hoppa till innehåll

Staden satsar på högstadieelevernas digitala välbefinnande – elevdatorer kan i fortsättningen inte användas nattetid

I Borgå satsar man på högstadieelevernas digitala välbefinnande. Datoranvändningen har diskuterats mellan elever, föräldrar och skolpersonal. Eftersom digitala skoluppgifter borde utföras i god tid före natten, har man tillsammans kommit fram till en praxis där elevdatorer för högstadieelever hindras från att användas nattetid kl. 22.00–6.00. Ändringen träder i kraft efter höstlovet den 21 oktober.

Pääskytien koulu sisältä.

I Borgå finns det cirka 2000 högstadieelever som har en egen elevdator för skolarbeten.

– Vi alla vet och forskningsresultaten visar också att en stor skärmtid kan ha många obehagliga konsekvenser för välbefinnandet, konstaterar Rikard Lindström, direktör för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning. Vi anser att det är vårt ansvar att följa upp användningen av elevdatorer. Samtidigt har en del av vårdnadshavarna blivit oroade över de ungas skärmtid.

I fortsättningen kan man inte logga in i högstadieelevernas elevdatorer under natten.

– Tidsgränsen för datorer har diskuterats bland annat med elevkårsstyrelserna, Föräldraföreningar i Borgå rf. och skolornas personal. Ridsgränsen är en kompromiss mellan åsikterna. Målet är att öka de ungas välbefinnande och garantera nattfrid, berättar Jari Kettunen, direktör för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning.

– Det är bra att man vid dessa ändringar har beaktat både hemmens och de ungas egna åsikter. Det är också viktigt att situationen granskas i takt med att erfarenheterna ökar och att man vid behov är beredd att göra ändringar. Varje elev ska dock också ha möjlighet till tillräcklig vila, säger Marika Salomaa, ordförande för Föräldraföreningar i Borgå.

Bland högstadieskolorna i Borgå finns Albert Edelfeltin koulu, Linnajoen koulu, Lyceiparkens skola, Pääskytien koulu och Strömborgska skolan.

Några utdrag ur skolhälsoenkäten:

  • År 2023 svarade 44 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Borgå enligt skolhälsoenkäten att de sover mindre än 8 timmar per natt på vardagar.
  • År 2023 svarade 40,1 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Borgå att de märkt att de varit på nätet trots att de inte var intresserade av det.
  • År 2023 svarade 33,5 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Borgå att de ofta försökt tillbringa mindre tid på nätet utan att lyckas.
  • År 2023 uppgav 22,7 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Borgå att de lider av dagliga sömnsvårigheter.