Hoppa till innehåll

Stadsfullmäktiges beslut 25.9.2024

Porvoon kaupungin tunnus.

Befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Silja Metsola befrielse från uppdragen som ledamot i stadsfullmäktige, ersättare i stadsstyrelsen och ersättare i stadsstyrelsens koncersektion. I stället för Metsola stiger Irmeli Hoffren till stadsfullmäktige. Stadsfullmäktige valde Linda Sundelin som ny ersättare i stadsstyrelsen och Hilkka-Leena Orava som ny ersättare i stadsstyrelsens koncersektion i stället för henne.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Tuula Martin befrielse från uppdragen som ledamot i nämnden för växande och lärande och Borgå vattens direktion och välja Johanna Aaltonen som ny ledamot i nämnden för växande och lärande i stället för henne, och vidare välja Vilhelmiina Eskola som ersättare i nämnden för växande och lärande i stället för Aaltonen.

Detaljplan och ändring av detaljplan, stadsdel 33, Haikobranten II, DP 550

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt att godkänna detaljplanen och detaljplaneändringen 550 Haikobranten II i stadsdelen 33.

Bemötande till utvärderingsberättelsen 2023

Stadsfullmäktige antecknade utvärderingsberättelsen för år 2023 för kännedom.

Dagvattenavgiften tas i bruk

Stadsfullmäktige beslutade efter om röstning att Borgå stad tar i bruk en fastighetsspecifik dagvattenavgift 1.1.2025.

I första omröstningen vann stadsstyrelsens förslag över Kevin Servins förslag med rösterna 46–4 (1 borta). Servin föreslog att staden avstår från införandet av dagvattenavgiften.

I andra omröstningen vann stadsstyrelsens förslag över Juha Kittiläs förslag med rösterna 29–21 (1 borta). Kittilä föreslog att intäkterna från dagvattenavgiften för 2025 i motsats till vad stadsstyrelsen beslutat skulle fastställas till cirka en miljon euro i enlighet med stadsfullmäktiges ursprungliga föredragninstext.

I tredje omröstningen förlorade stadsstyrelsens förslag mot Mikko Valtonens förslag med rösterna 15–35 (1 borta). Valtonen föreslog att de två sista meningarna i föredragningens sista stycke ” Dessutom förutsätter stadsstyrelsen att en eventuell modell för avgiftslättnader utreds innan avgifterna införs. Modellen får inte orsaka extra kostnader, t.ex. på grund av den ökade administrativa bördan.” ersätts med “Dessutom förutsätter stadsfullmäktige att en fastighet som bevisligen har ett fungerande system för hantering av dagvatten, i enlighet med ett tillstånd som godkänts av byggnadstillsynen, beviljas nedsättning av dagvattenavgiften. Dessutom befrias fastigheter med allmännyttig verksamhet helt från dagvattenavgiften.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsfullmäktige enhälligt enligt beslutsförslagen.