Hoppa till innehåll

Stadsfullmäktiges beslut 28.8.2024

Porvoon kehäsymboli.

Befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Elin Andersson befrielse från uppdragen som ordförande i tillstånds- och tillsynsnämnden och välja Siru Hopealinna som ny medlem och ordförande i tillstånds- och tillsynsnämnden.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Tommi Kanon befrielse från uppdragen som ersättare i nämnden för växande och lärande och välja Janne Ranta som ny ersättare i stället för honom.

Anvisningar för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2025–2027 och budgetram för år 2025

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt anteckna för kännedom anvisningarna för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2025–2027 och budgetramen för år 2025.

I budgetramen har det förutsetts att den kommunala sektorns utgifter utvecklas enligt kommunekonomiprogrammet och att inflationen förblir på en skälig nivå. Vid uppskattningen av utgifterna har man dessutom beaktat de poster som hänför sig till arbets- och näringsreformen, behovet av tillfälliga lokaler samt en uppskattning av de kommande löneförhöjningarna inom kommunsektorn. I utgiftsramen har man också beaktat kostnaderna för idrottscenterprojektet i Kokon samt kollektivtrafikreformen. Med beaktande av de ändringar som hänför sig till budgetåret 2025 samt åtgärderna i det ekonomiska produktivitets- och balanseringsprogrammet är ökningen av stadens verksamhetskostnader i budgetramen cirka 12 procent jämfört med den ändrade budgeten 2024.

Nettoinvesteringar för nästa år är i budgetramen cirka 41 miljoner euro. För husbyggnadsprojekt har reserverats 23,1 miljoner euro och för byggande av stadsinfrastruktur 14 miljoner euro inklusive kostnaderna för att inleda en investering i Kokon idrottscentrum.

Intäkterna från kommunalskatten beräknas vara cirka 95 miljoner euro år 2025. I stadens kommunalskattesats 7,1 föreslås inga ändringar i budgetramen.

Stadens samfundsskatteintäkt har under de senaste åren varierat kraftigt till följd av ändringar i kommunsektorns fördelningsandelar och Borgå stads egen fördelningsandel. Stadens fördelningsandel bestäms i hög grad enligt resultatutvecklingen i Sköldviks företagskluster. Samfundsskatteintäkterna för året uppskattas vara cirka 42 miljoner euro.

Fastighetsskatteintäkten uppskattas vara cirka 19 miljoner euro.

Statsandelsinkomsterna uppskattas vara 48 miljoner euro. Avkastningskalkylen grundar sig på finansministeriets och Kommunförbundets beräkningar, och inkluderar statsandelarna i anslutning till AN-reformen.

Stadens underskott enligt ramen kommer år 2025 att vara cirka 2,2 miljoner euro. Planeringsåren 2026–2027 som ingår i ramen uppvisar också underskott, varvid stadens kumulativa underskott under åren 2025–2027 enligt budgetramen är cirka 9,8 miljon euro.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsfullmäktige enhälligt enligt beslutsförslagen.