Stadsstyrelsen behandlar frågan om att inleda en utredning gällande stödtjänster
Stadsstyrelsen i Borgå behandlar den 20 september inledandet av en utredning beträffande stödtjänster. För stadsstyrelsen föreslås, att Borgå stad föreslår för det temporära beredningsorganet för Östra Nylands välfärdsområde att man utreder produktionen av stödtjänster i en gemensam organisation.
Stadsstyrelsen i Borgå behandlar den 20 september inledandet av en utredning beträffande stödtjänster. För stadsstyrelsen föreslås, att Borgå stad föreslår för det temporära beredningsorganet för Östra Nylands välfärdsområde att man utreder produktionen av stödtjänster i en gemensam organisation.
Utredningen skulle omfatta ekonomi- och personalförvaltningstjänster, ICT-tjänster samt översättnings- och rekryteringstjänster, och utredningen skulle göras hösten 2021. Efter detta skulle utredningen ännu separat föreläggas stadsfullmäktige i Borgå för beslut, och för Östra Nylands välfärdsområdes fullmäktige i början av år 2022.
Som bakgrund till förslaget har man funderat vilka fördelar och risker som förknippas med att Borgå skulle producera alla stödtjänster i egen regi, eller att enbart en del av stödtjänsterna skulle flyttas till stadens och välfärdsområdets gemensamma stödtjänstorganisation.
– I välfärdsområdets etableringsfas vore det ur stadens synvinkel i viss mån enklare om staden fortsatte att producera stödtjänster som en del av den egna organisationen. Å andra sidan skulle den ekonomiska ekvationen bli utmanande då verksamheten borde reduceras märkbart då inkomsterna minskar, konstaterar direktören för centralen för förvaltningstjänster Anniina Kitula, som förbereder utredningsarbetet.
– Att producera tjänster i en gemensam stödtjänstorganisation kunde å sin sida medföra klara skalbarhetsfördelar och kostnadsfördelar, men också vissa nackdelar och riskfaktorer. Det skulle i alla fall möjliggöra produktion av högklassigare stödtjänster både för stadskoncernen och det nya välfärdsområdet.
– Lagstiftningen gällande välfärdsområden utgår från att sådana arbetstagare inom stödtjänster, som jobbar mer än hälften av sin arbetstid för social- och hälsovården eller räddningsväsendet, överförs till välfärdsområdet. Även om personalstyrkan i stödtjänsterna skulle minska, skulle arbetet inte minska i samma mån. I stället för att vi skulle flexa med tjänsternas kvalitet skulle vi gärna utreda andra alternativ. En gemensam stödtjänstorganisation skulle vara en starkare aktör och mer attraktiv arbetsgivare, fortsätter Kitula.
I Borgå stads central för förvaltningstjänster jobbar ca 50 sakkunniga inom olika tjänstesektorer. Servicecentralen producerar för närvarande ekonomi- och personaltjänster samt översättnings-, rekryterings- och ICT-tjänster för Borgås stadskoncern.
Grundandet av välfärdsområdet och förändringarna i stadens verksamhetsmiljö leder till mångahanda verksamhetsmässiga förändringar, och en del av helheten är utredningen av beträffande förvaltningstjänster.
– Tidtabellen för förändringen är väldigt stram och utmanande, konstaterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
Stödtjänstutredningen kan senare utvidgas att gälla även andra koncernbolag, stadskoncernens eller områdets andra aktörer.