Stadsstyrelsen behandlar grundande av och stadgar för fonden för grön omställning
Borgå stad håller på att grunda en fond för grön omställning som ska stöda utvecklingen av regionens näringsliv och konkurrenskraft långsiktigt samt säkerställa att små och medelstora företag i Borgå kan utnyttja de möjligheter som den gröna omställningen för med sig.
Stadsstyrelsen har redan som del behandlingen av bokslutet 2022 föreslagit att 10 miljoner euro av stadens överskott överförs till den nya fonden för grön omställning som kommer att grundas.
Stadsstyrelsen behandlar grundandet av fonden och godkännandet av dess stadgar vid sitt möte den 5 juni. Stadsfullmäktige behandlar bokslutet, grundandet av fonden och dess stadgar vid sitt möte i juni.
Den gröna omställningen är ett livsvillkor för företagsverksamheten redan i en nära framtid
Med grön omställning avses en strukturförändring inom den nuvarande ekonomin och bygget av ett klimatneutralt välfärdssamhälle genom en övergång till en hållbar ekonomi och tillväxt som sker inom gränsen för jordglobens bärkraft. Detta innebär lösningar som är koldioxidsnåla och som främjar cirkulär ekonomi och naturens mångfald. Stadsstrategin och dess viktigaste mål, en hållbar tillväxt, går alltså hand i hand med den gröna omställningen.
– Den pågående brytningstiden är kritisk särskilt för näringslivet eftersom den gröna omställningen kommer att vara ett livsvillkor för många slags företagsverksamhet redan i en nära framtid. Staden kan med sin egen verksamhet stöda denna brytning genom att skapa nya möjligheter för en hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen till regionens näringsliv också i fortsättningen, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
– Fonden för grön omställning är ett nytt slags och även nationellt ett märkbart sätt att stöda de lokala företagens framgång i den gröna omställningen, fortsätter Ujula.
Grundmodellen för stadgarna för fonden för grön omställning är likadan som i de andra fonderna som fullmäktige har beslutat om, såsom markanskaffningsfonden och spårutvecklingsfonden. Bruket av fonden ska förvaltas av livskraftssektorn och besluten om bruket av fondens medel ska fattas av livskraftsnämnden utifrån en separat beredning och styrning.
Fondens placeringsstrategi tillåter inte direkta företagsstöd utan dess mål är att möjliggöra nya investeringar i Borgå, maximera privat finansiering i utvecklingsprojekten, vara självfinansiering i utvecklingsprojekten, vara med och finansiera samföretag, locka kompetent arbetskraft och skapa välfärd samt starta verksamhet som lockar ytterligare investeringar i Borgå.
– Avsikten med fonden är att säkerställa att Borgå stad har förutsättningar att starta och delta i projekt som utvecklar näringar och deras verksamhetsmöjligheter som ger fart till den gröna omställningen hos företag som är verksamma i staden och skapar nya möjligheter till affärsverksamhet, berättar biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Fonden för grön omställning ska särskilt stöda små och medelstora företag
Den gröna omställningen öppnar nya möjligheter för näringslivet. I den gröna omställningen vill också staden säkerställa sin egen förmåga att långsiktigt stöda utvecklingen av regionens näringsliv oberoende av konjunkturer, trygga målen för stadens egen konkurrenskraft samt för sin del säkerställa att små och medelstora företag i Borgå kan utnyttja de möjligheter som den gröna omställningen för med sig och bevara sin ställning i näringslivet.
– Det är ändamålsenligt att projekt som finansieras med fondens medel genomförs närmast i små och medelstora företag eftersom stora företag för sina egna utvecklingsprojekt framåt huvudsakligen med egna krafter och med utnyttjande av egna finansieringskanaler, berättar finansdirektör Henrik Rainio.
Fondens verksamhetsperiod föreslås vara åren 2023–2035 som bygger på det uppställda nationella målet för klimatneutralitet. Med detta vill staden säkerställa att även stadens egna klimat- och miljömål som ställs i stadsstrategin kan uppnås.