Stadsstyrelsen behandlar införande av dagvattenavgift
Borgå stadsstyrelse behandlar på sitt möte den 16 september införande av en fastighetsspecifik dagvattenavgift och därtill hörande principer.
Enligt förslaget ska stadsstyrelsen föreslå vidare stadsfullmäktige att Borgå stad 1.1.2025 inför en fastighetsspecifik dagvattenavgift på Borgå stads detaljplaneområde, med undantag för Sköldviks raffinaderiområde där staden inte ansvarar för dagvattenhanteringen.
Enligt den nuvarande bedömningen skulle införandet av dagvattenavgiften gälla cirka 7 300 fastigheter i Borgå. Dagvattenavgiftens storlek skulle basera sig på fastighetstypen samt fastighetens areal.
Dagvattenavgiften är till sin natur offentligrättslig och täcker kostnaderna för planering, byggande, drift och underhåll av dagvattensystemet. Stadens kostnader för dagvattenhantering uppgår till sammanlagt cirka 1,1 miljoner euro per år. Med dagvattenavgifterna eftersträvas en intäkt på 1,0 miljoner euro för att täcka största delen av stadens dagvattenkostnader. Av inflödet redovisas 0,8 miljoner euro till Borgå Vatten, vilket täcker affärsverkets dagvattenkostnader.
– Avsikten med resten av avgiften är att täcka kostnaderna för uttag av dagvattenavgiften samt en del av kostnaderna för stadsinfrastrukturens hantering av dagvatten, säger stadsinfradirektör Kari Hällström.
Enligt preliminära uppskattningar skulle avgiften för egnahemsfastigheter vara cirka 80–100 euro, för höghusfastigheter cirka 500–2000 euro och för affärsbyggnadsfastigheter cirka 500–2100 euro. I beredningen av ärendet har man jämfört de dagvattenavgifter som andra städer tar ut.
Beslut om influtna avgifter fattas årligen som en del av stadens budget och stadsutvecklingsnämnden beslutar noggrannare om hur avgiften bestäms.
Borgå vatten och stadsinfrastrukturen har hittills skött om dagvattnet
Med dagvatten avses regn- och dräneringsvatten som avleds från gårdar och gator. Genom lagändringen 2015 övergick det övergripande ansvaret för dagvattenverksamheten till städerna.
I Borgå har Borgå vatten sedan 2016 med stöd av ett avtal skött dräneringen av dagvatten i de områden där det finns ett rörnät för dagvatten och stadsinfrastrukturen har skött den övriga hanteringen av dagvattnet, såsom diken, uppehållsbassänger samt dräneringskonstruktioner och gallerbrunnar på gator och allmänna områden.
Kostnaderna för underhållet av dagvattennätet har tills vidare täckts med vattentjänstavgifter när en lämpligare finansieringsmodell har utretts.
– Reformen av lagen om vattentjänster är för närvarande aktuell men den medför inga förändringar i dagvattenärendena som det tidigare antogs, och många städer har beslutat att helt och hållet överföra skötseln av dagvattenärendena till staden, berättar Borgå vattens verkställande direktör Elina Antila.
– Klimatförändringarna och de ökande extrema fenomenen kräver mer heltäckande dagvattenlösningar i de bebyggda områdena och det kommer att krävas satsningar redan inom den närmaste framtiden, konstaterar Hällström.