Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar tillfälliga lokaler för Gammelbacka bibliotek och ungdomslokal

Stadsstyrelsen behandlar på sitt möte den 30 september behovsutredningen och projektplanen för tillfälliga lokaler för Gammelbacka bibliotek och ungdomslokal.

Kirjoja

Biblioteket och ungdomslokalen ligger för närvarande i Gammelbacka allaktivitetshus. Allaktivitetshuset rivs eftersom den nya Peipon koulu byggs på dess plats. För biblioteket och ungdomslokalen föreslås tillfälliga lokaler norr om det nuvarande allaktivitetshuset för fem år. Projektets totala kostnader är cirka 5 miljoner euro. Tillfälliga lokaler på cirka 1000 kvadratmeter skulle kunna tas i bruk 2026.

Den pågående utvecklingsplanen för hela Gammelbacka centrum och detaljplaneringen i enlighet med den kommer att ta ställning till den permanenta placeringen och dimensioneringen av biblioteket och ungdomslokalen.

– Både biblioteket och ungdomslokalen erbjuder tjänster med låg tröskel och svarar särskilt på Gammelbackaområdets demografiska särdrag och förhindrar att segregationen fördjupas i området. Lösningen med tillfälliga lokaler garanterar kontinuitet i servicen då Gammelbacka utvecklas, berättar fritidsdirektör Minna Särelä.

Ungdomslokalens öppna verksamhet används dagligen av 25–99 personer, i genomsnitt 55 barn och unga/dag. Antalet besök i all verksamhet inom ungdomsarbetet är cirka 9 500 per år (2023), och föreningar och privata aktörer hyr ut ungdomslokalen 704 timmar per år (2023). Biblioteket har i genomsnitt över 200 besök per dag; år 2023 var antalet besök sammanlagt ca 76 000.

– Trenden för antalet användare har varit stigande och antalet användare beräknas öka ytterligare. Biblioteks- och ungdomslokalerna har en betydande roll i området för att upprätthålla delaktigheten, fortsätter Särelä.

Det föreslås att bibliotekets och ungdomslokalens tillfälliga byggnad består av moduler och anläggs som entreprenad med totalansvar och återköpsskyldighet eller som hyrda lokaler, beroende på vilken lösning som visar sig i offerterna vara förmånligast. Upphandlingen behandlas skilt av stadsstyrelsen när offerterna har kommit in.