Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar Woikoski Oy:s begäran om tomtreservering i Sköldvik företagsområde

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar på sitt möte den 19 augusti en begäran av Woikoski Oy om en tomtreservering i Sköldvik företagsområde.

Porvoon kaupungin tunnus.

Det är fråga om en tomt på 72 520 m2 med en byggrätt på 29 008 m2-vy. Tomten som bolaget vill reservera ligger i detaljplaneområdet Kullo företagsområde i korsningen av Innovationsvägen och Resursvägen.

Förslaget till stadsstyrelsen är att Borgå stad reserverar tomten till Woikoski Oy till priset 1 160 320 euro. Reserveringen gäller i 8 månader efter det att stadsstyrelsens beslut har vunnit laga kraft.

Woikoski Oy planerar att utvidga sin verksamhet i södra Finland. Planen för verksamheten i Sköldvik företagsområde omfattar ett helt nytt fabriksområde med byggnader, tillverkning av gaser, förpackning av gaser, lagring av gaser och distribution av gaser till kunder.

Tomtens lämplighet för den sökta verksamheten har utretts med både Tukes och stadsplaneringen i Borgå och båda har preliminärt gett grönt ljus för projektet. Verksamhetens lämplighet i området bedöms i samband med beviljandet av bygglovet.

– Projektet kompletterar Sköldvik företagsområde på ett bra sätt och bidrar till uppfyllandet av stadens strategi, säger tomtchef Pekka Söyrilä.

Woikoski Oy är ett finländskt familjeföretag som tillverkar gaser med över hundra års erfarenhet. Företaget har för närvarande sex verksamhetsställen på olika håll i Finland och sysselsätter cirka 220 anställda. Woikoski Oy:s verksamhetsområde omfattar Finland, de nordiska länderna, de baltiska länderna och övriga Europa. Företagets omsättning år 2023 var 76 miljoner euro.