Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 16.9.2024

Porvoon kehäsymboli.

Borgå stads beredskapsplan, allmän del (2024)

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna den allmänna delen av Borgå stads beredskapsplan.

Den allmänna delen av Borgå stads beredskapsplan är ett offentligt dokument som beskriver de allmänna principerna för den beredskap som stadsorganisationen upprätthåller. Målet med beredskapsplaneringen är att staden ska klara av sina uppgifter under alla förhållanden, vid behov kunna anpassa sin verksamhet och kunna återhämta sig från eventuella störningssituationer så snabbt som möjligt. Samarbete med olika myndigheter är av central betydelse i beredskapsplaneringen.

Dagvattenavgiften tas i bruk

Stadsstyrelsen beslutade föreslå stadsfullmäktige att Borgå stad tar i bruk en fastighetsspecifik dagvattenavgift 1.1.2025. Som verkningsområde för Borgå stads dagvattensystem och som området för dagvattenavgiften fastställs detaljplaneområdet med undantag för raffinaderiområdet i Sköldvik. Dagvattenavgiftens storlek baserar sig på fastighetens huvudsakliga användningsändamål, byggnader på fastigheten samt fastighetens areal. Beslut om dagvattenavgiftens årliga inflöde fattas som en del av budgeten. Stadsutvecklingsnämnden beslutar om dagvattenavgiftens noggrannare fastställande som en del av sitt årliga beslut om betalningsgrund.

  • Under behandlingen av ärendet föreslog Johnny Holmström att följande mening tilläggs till beslutet: “Dessutom förutsätter stadsstyrelsen att en eventuell modell för avgiftslättnader utreds innan avgifterna införs. Modellen får inte orsaka extra kostnader, t.ex. på grund av den ökade administrativa bördan.” Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna förslaget.
  • Johan Söderberg föreslog att “bruttointäkterna för dagvattenavgifterna får uppgå till högst 800 000 euro år 2025 i enlighet med programmet för ekonomisk produktivitet och balans.” I omröstningen vann Johan Söderbergs förslag över stadsdirektörens förslag med rösterna 7 (Blomqvist-Valtonen Elin, Holmström Johnny, Lund Bodil, Puromies Eeva, Servin Kevin, Sigfrids Frida, Söderberg Johan) – 6 (Eskola Vilhelmiina, Ijäs Seppo, Ryynänen Sami, Uski Nina, Valasti Matti, Välimäki Markku).
  • Kevin Servin föreslog att dagvattenavgift inte tas i bruk. Förslaget förföll i brist på understöd.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enligt beslutsförslagen.