Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 17.6.2024

Porvoon kaupungin tunnus.

Befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå stadsfullmäktige att fullmäktige beviljar Elin Andersson befrielse från uppdragen som ordförande i Tillstånds- och tillsynsnämnden och väljer till nämnden en ny ordförande i stället för henne.

Anvisningar för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2025–2027 och budgetram för år 2025

Stadsstyrelsen godkände enhälligt anvisningarna för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2025–2027 och budgetramen för år 2025 samt sänder budgetramen till stadsfullmäktige för kännedom.

Stadsfullmäktige godkände på sitt möte 29.5.2024 det ekonomiska produktivitets- och balansprogrammet för åren 2024–2027. De åtgärder som stadsfullmäktige beslutat om i fråga om sektorernas driftsekonomi och investeringar samt stadens resultaträkningsdel samt motsvarande belopp i euro har inkluderats i stadsstyrelsens ram för budgetåret 2025 samt för planeringsåren 2026–2027.

Stadens underskott enligt ramen kommer år 2025 att vara cirka 2,2 miljoner euro. Planeringsåren 2026–2027 som ingår i ramen uppvisar också underskott, varvid stadens kumulativa underskott under åren 2025–2027 enligt budgetramen är cirka 9,8 miljon euro.

Indikatorer i strategin 2023

Stadsstyrelsen antecknade enhälligt indikatorerna i stadsstrategin för år 2023 för kännedom.

Tf. stadsdirektören kompletterade sitt beslutsförslag under ärendets behandling ”och fortsätter behandlingen av ärendet i augusti 2024.”

Tio indikatorer har valts för uppföljningen av stadsstrategin. Indikatorresultaten från år 2023 visar att samtidigt som största delen av indikatorerna visar en positiv utveckling jämfört med föregående år. Målet med lånebeståndet var det enda målet som kunde uppnås. Vad gäller t.ex. hyte-koefficienten tog staden dock ett stort steg i rätt riktning och Borgå placerar sig på en nivå som klart är bättre än genomsnittet för kommunerna i Finland. Stadens invånarantal fortsatte att öka trots det mycket svaga konjunkturläget inom byggbranschen. Målnivåerna för indikatorerna i strategin har medvetet ställts på en ambitiös nivå, så att de kan försnabba stadens utvecklingsåtgärder.

Servicenätet

Stadsstyrelsen beslöt enhälligt anteckna beskrivningen om servicenätets nuläge i Borgå för kännedom.

Nästa arbetsskede är planeringsskedet för servicenätet, där eventuella utvecklingsscenarion utreds. Scenarioarbetet jämför den nuvarande servicekapaciteten med utvecklingen av servicebehovet. Som en del av planeringen av servicenätet genomförs också barnkonsekvensbedömningar. De mest potentiella scenariona jämförs och optimeras med valda variabler och utifrån stadens respons. Därefter rapporteras och utvecklas resultaten tillsammans med projektgruppen. Resultatet blir en färdig servicenätsplan som presenteras för beslutsfattarna och kommuninvånarna, inklusive ett förslag till scenario som ska väljas.

Inrättande av tjänsten som chef för integrationsutbildningarna samt två tjänster som lärare i finska som andra språk

Ärendet flyttades till följande möte.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enligt beslutsförslagen.