Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 21.10.2024

Porvoon kehäsymboli.

Ansökan om medlemskap i nätverket En frisk kommun

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att Borgå stad ansöker om att bli medlem i nätverket En frisk kommun och befullmäktigade stadsdirektören att underteckna ansökningsblanketten. Till Borgå stads kontaktperson utsågs välfärdskoordinatorn. Stadsstyrelsen utsåg stadsstyrelsens ordförande till förtroendevald representant till slutet av denna fullmäktigeperiod. Stadsstyrelsen utser inom sig en förtroendevald representant för varje fullmäktigeperiod.

Institutet för hälsa och välfärd koordinerar det riksomfattande nätverket En frisk kommun, som kommuner kan ansöka om medlemskap i för att främja välfärdsarbete. Nätverket omfattar för närvarande 50 kommuner och två välfärdsområden.

Nätverkets mål är att främja kommuninvånarnas välfärd och hälsa genom att utveckla den strategiska ledningen av främjandet av välfärd och hälsa samt verksamhetsformerna och utvärderingen av verksamheten i medlemskommunerna. I verksamheten beaktas målen i programmet WHO European Healthy Cities, som är i linje med FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling, dvs. Agenda 2030.

Nätverket En frisk kommun ordnar nätverksmöten, seminarier och träffar för sina medlemmar. De deltagande kommunerna får också, om de så önskar, utveckla och pilottesta praxis och metoder för att främja välfärd och hälsa samt sprida information om dem. Medlemmarna ordnar i tur och ordning nätverksdagar kring En frisk kommun.

Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f:s höstmöte 15.11.2024

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt utse Jesse Mether till sin representant till föreningens höstmöte samt utse Aleksi Lehtonen till styrelsemedlem i stället för Erkki Naumanen samt Eila Quinlan till ersättare. Stadsstyrelsen meddelade också till sin representant att det inte finns något att anmärka om föredragningslistan.

Föreningen håller sitt stadgeenliga höstmöte 15.11.2024 i Lahtis. Föreningens verksamhet syftar till att främja vatten- och luftvården inom sitt verksamhetsområde. Föreningen är ett sakkunnig- och samarbetsorgan för sina medlemmar, ger information och gör utredningar på sitt område.

Lön för tjänsten som biträdande stadsdirektör och direktörsavtal

Stadsstyrelsen beslutade efter omröstning godkänna direktörsavtalet för biträdande stadsdirektör och beslutade att Fredrick von Schoultz totallön vid den nya tjänsteperiodens början är 10 500 euro i månaden enligt Markku Välimäkis förslag. Dessutom har biträdande stadsdirektören en mobiltelefonförmån på 20 euro i månaden. Direktörsavtalet träder i kraft 1.1.2025 förutsatt att stadsstyrelsens beslut har vunnit laga kraft och biträdande stadsdirektören har undertecknat det.

I omröstningen vann Markku Välimäkis förslag över stadsdirektörens förslag med rösterna 8 (Eskola Vilhelmiina, Puromies Eeva, Ryynänen Sami, Servin Kevin, Uski Nina, Valasti Matti, Välimäki Markku, Wiitakorpi Jorma) – 5 (Blomqvist-Valtonen Elin, Holmström Johnny, Lund Bodil, Sigfrids Frida, Söderberg Johan).

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enligt beslutsförslagen.