Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 22.8.2022

Porvoon kaupungin tunnus.

Budgetändringar i budgeten för år 2022

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå stadsfullmäktige att kommuntekniken beviljas ett tilläggsanslag på sammanlagt 400 000 euro i 2022 års budget för anskaffning av bussturer.

Stadsutvecklingsnämnden har vid sitt möte beslutat anskaffa vissa bussturer för vinterperioden 2022–2023 för att säkra kollektivtrafikens smidighet när antalet marknadsbaserade turer har minskats. I och med anskaffningen behöver kommuntekniken ett tilläggsanslag på 400 000 euro för år 2022.

Behov av budgetändringar har dessutom förekommit inom bildningssektorn och social- och hälsovårdssektorn men storleken på dessa är ännu osäker. Under tidigare år har staden i boksluten också gjort en obligatorisk reservering för sanering av Mätäjärvi och nu har det förekommit behov att göra ett tillägg till den här obligatoriska reserveringen. Utvecklingen av samfundsskatteinkomster har fortfarande varit bra men i det osäkra ekonomiska läget kan det i skatteinkomster ske snabba förändringar mot det svagare.

Staden följer fortfarande aktivt kostnadsutvecklingen inom bildningssektorn och social- och hälsovårdssektorn på hösten, så även utvecklingen av samfundsskatteinkomster. Dessutom preciseras tilläggsbehovet av den obligatoriska reserveringen för saneringen av Mätäjärvi. Budgetändringar som dessa behöver kommer att sökas i samband med att tredje delårsrapporten utarbetas när storleken på behoven och ändringsbehoven som de medför har blivit tydligare.

Uppföljningsrapport om ekonomi och verksamhet 2/2022 (1.1.–30.6.2022)

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt anteckna rapporten om ekonomi och verksamhet 2/2022 för kännedom och förelägga den stadsfullmäktige för kännedom.

Uppföljningsrapporten visar att stadens verksamhet huvudsakligen håller på att genomföras i enlighet med budgeten. Till följd av coronan och den ökade inflationen är det sannolikt att sektorernas budgetanslag behöver höjas under slutet av året.

Stadens verksamhetsutgifter ökade med sammanlagt cirka 7,5 miljoner euro jämfört med respektive tidsperiod i fjol. Verksamhetsutgifterna var totalt cirka 207,0 miljoner euro, vilket innebär att utgifternas tillväxttakt var 3,8 procent. De influtna verksamhetsintäkterna har varit totalt cirka 52,2 miljoner euro, medan de i januari-juni förra året var cirka 48,7 miljoner euro.

Social- och hälsovårdssektorns totala utgifter var cirka 98,6 miljoner euro, så utgiftsökningen jämfört med fjolåret var cirka 2,2 procent. Sektorn förutspår att budgetanslagen kommer att överskridas med cirka 5,7 miljoner euro. Staten kommer att betala några coronaersättningar men än så länge finns det inte någon kännedom om beloppet.

Bildningssektorns verksamhetsutgifter var cirka 69,2 miljoner euro, vilket är cirka 3,0 miljoner euro mer än året innan. Utgifterna har således ökat med cirka 4,55 procent. Sektorn förutser att dess behov av tilläggsanslag i årets budget är cirka 1,8 miljoner euro.

Koncernförvaltningens verksamhetsutgifter var cirka 31,5 miljoner euro, vilket är cirka 2,0 miljoner euro mer än året innan. Sektorn behöver i år ett tilläggsanslag på 0,4 miljoner euro för att ordna kollektivtrafik. Dessutom har det konstaterats att det i bokslutsstadiet finns ett behov att öka den avsättning som anknyter till saneringsansvaret för Mätäjärvi med två miljoner euro.

Ända till utgången av juni har staden fått totalt cirka 166,2 miljoner euro i skatteinkomster. Av detta är andelen kommunalskatt cirka 120,1 miljoner euro, andelen samfundsskatt 44,3 miljoner euro och andelen fastighetsskatt cirka 1,8 miljoner euro. Uppskattningen av hur mycket kommunalskatten inbringar under hela året har sjunkit, eftersom kommunerna i juli blev föremål för en negativ skatterättelse. Intäkterna av stadens samfundsskatt har däremot överstigit uppskattningarna. Till staden har det fram till juni redovisats cirka 32,9 miljoner euro i statsandelar. Det förutses inga stora förändringar i 2022 års statsandelsinkomster under året.

Borgå museum, utredning av förvaltnings- och finansieringsmodeller för museiverksamheten

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt anteckna för kännedom de uppdaterade utredningarna och Borgå museums representanters presentation samt återkomma till ärendet vid sina följande möten.

Borgå stad inledde en utredning av en förvaltnings- och finansieringsmodell för Borgå museum i juni 2021. Utredningen gjordes tillsammans med Borgå museiförening. De grundläggande orsakerna till utredningen var revideringen av museilagen 2019 och dess inverkan på museernas verksamhetsfält och å andra sidan samarbetssätten och avtalen mellan Borgå stad och Borgå museum, för vilka det fanns ett stort utvecklingsbehov.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.Stadsstyrelsens föredragningslista: