Hoppa till innehåll

Stödet för lärande förnyas i augusti, även i Borgå planeras hur det ska tillämpas i skolvardagen

Stödet för förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning förnyas i hela landet och det träder i kraft 1.8.2025. Syftet med denna viktiga reform är att eleverna ska få stöd i ett tidigt skede, i sin egen undervisningsgrupp och i första hand i form av gruppspecifika stödformer.

Borgå stad har redan under de senaste åren satsat på att ordna stöd för lärande. Lagstiftningen som håller på att revideras inverkar på grunderna för läroplanen och därmed också på de lokala läroplanerna och skolvardagen i Borgå. I fortsättningen kommer tyngdpunkten i ordnandet av stöd för lärande och skolgång att ligga på de gruppspecifika stödformerna.

Bakgrunden till reformen är de försvagade inlärningsresultaten och det ökade behovet av stöd

Varje barn och elev har rätt att få det stöd för lärande och skolgång som behövs. Stöd för lärande kan vara stöd som genomförs i den egna gruppen, såsom allmän stödundervisning, undervisning som ges av speciallärare eller stödundervisning i undervisningsspråket. Vid behov kan eleven få elevspecifikt stöd, såsom regelbunden undervisning som ges av en speciallärare i smågrupp eller undervisning som ges av en specialklasslärare i en specialklass.

Det nuvarande så kallade trestegsstödet (allmänt, intensifierat och särskilt stöd) tas ur bruk. En ändring av stödsystemet har väntats i hela landet, eftersom inlärningsresultaten har försämrats under de senaste åren och behovet av stöd har ökat. Det har också förekommit oklarheter i den nuvarande modellen.

– Med reformen av stödet för lärande vill man erbjuda ett allt mer flexibelt stödsystem som bättre svarar mot barnens och elevernas mångahanda behov, konstaterar Helena Saarikoski, områdesrektor för stöd för lärande.

Starkare satsningar på gruppspecifika stödåtgärder i Borgå

Den största förändringen är satsningarna på gruppspecifika stödformer som berör varje undervisningsgrupp och lärare.

– Lärarna i förskoleundervisningen börjar under sommaren definiera vad de undervisningsarrangemang som utgör en ny term i förskoleundervisningen och som stöder förutsättningarna för lärande i praktiken innebär i förskoleundervisningen i Borgå. Från och med hösten samarbetar förskoleundervisningsgrupperna och speciallärarna inom småbarnspedagogiken enligt de nya definitionerna när det gäller genomförandet av stödet och kompanjonlärarskapet, konstaterar Lena Karlsson, direktör för småbarnspedagogik.

Reformen av stödet för lärande i den grundläggande utbildningen syns som starkare satsning på gruppspecifika stödåtgärder. Om de gruppspecifika stödformerna inte räcker till har eleven rätt till elevspecifika stödåtgärder. Stödformerna planeras med hjälp av olika former av kompanjonlärarskap och flexibel gruppering.

– Lärarnas samarbete är viktigt vid planeringen och genomförandet av undervisningsarrangemang som stöder förutsättningarna för lärande. Undervisningsgrupperna måste bildas så att målen för undervisningen kan uppnås och läraren kan beakta undervisningsgruppens behov, berättar Josefin Svedin, områdesrektor för elevstöd och välbefinnande.

Reformen av stödet för lärande gäller också gymnasieutbildningen. I fortsättningen ges stöd på två nivåer i gymnasierna: som stöd för lärande och som specialundervisning. Lagändringen medför som en ny sak specialundervisning som ges av speciallärare och ett förvaltningsbeslut om den. Före lagändringen har det inte fattats beslut om stöd i gymnasiet, utan olika stödåtgärder har genomförts som en del av undervisningen.

Arbetet med att uppdatera de lokala läroplanerna i Borgå inleddes i början av året. Målet är att arbetet blir klart för kommentarer före slutet av våren och att läroplanerna behandlas i utbildningssektionerna före början av läsåret.