Hoppa till innehåll

Svenska utbildningssektionens möte 29.8.2024

Borgå logo.

Stor årskurs 1

Svenska utbildningssektionen kunde anteckna läsårets start för kännedom och konstatera att detta läsår inledde 206 elever årskurs 1 i en av de nio svenska grundskolorna i Borgå, vilket innebär att det är den största av de nio årsklasserna. Då det läsåret 2023-24 har kommit 21 elever till i de svenska skolorna, finns det läsåret 2024-25 ca 50 elever mer i de svenska skolorna än föregående läsår.

Flexibel för- och nybörjarundervisning

Under läsåren 2022-2023 och 2023-2024 har svenskspråkiga grundläggande utbildningen deltagit i ett av undervisnings- och kulturministeriet finansierat utvecklingsprojekt kring flexibel för- och nybörjarundervisning. Målet med projektet har varit barnvänliga, smidiga övergångar mellan förskola och skola samt stärkandet av grundfärdigheterna inför skolstarten. Svenskspråkiga utbildningssektionen konstaterade att de gemensamt överenskomna strukturerna för samarbetet förskola och skola gäller för samtliga enheter och att verksamheten utvecklas vidare för att möjliggöra en enhetlig lärstig för eleverna.

Revideringen av stödet för lärande

Regeringen har i en proposition föreslagit till riksdagen att bestämmelserna om stöd för lärande och skolgång ändras i lagen om grundläggande utbildning. Enligt propositionen kommer stödet i fortsättningen att indelas i två grupper: det proaktiva stödet och det elevspecifika stödet.

Om lagändringen träder i kraft fr.o.m. 1.8 2025 kommer den att innebära vissa förändringar för ordnandet av undervisningen i de svenska grundskolorna. Bland annat kommer lagförändringen att innebära att undervisningsgrupperna måste bildas så att det i en grupp inom den grundläggande utbildningen måste bildas så att det i en grupp inom den grundläggande utbildningen som undervisas av en lärare får finnas högst fem elever som får speciallärarundervisning som en elevspecifik stödåtgärd. Därtill ska man för varje elev reservera minst 0,127 undervisningstimmar per elev per vecka för proaktiva stödåtgärder, vilket inom den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Borgå innebär 216 timmar per vecka.

Servicenätutredning i Borgå stad

Stadsstyrelsen har 8.4 2024 godkänt principerna för hur staden uppgör en plan för servicenätet för tjänsterna inom sektorn för växande och lärande. Beslutet om en utredning om servicenätet för sektorn för växande och lärande har fattats i samband med Borgå stads budget för 2024. Målet är att synkronisera utredningen med programmet för balansering av ekonomi och produktivitet samt budgeten för 2025, med tillhörande planeringsår 2026 och 2027.

Sektionen beslöt att hålla ett extra möte i oktober för att ha en möjlighet att ge ett utlåtande inför den fortsatta behandlingen i nämnden för växande och lärande samt vidare i stadsstyrelsen och fullmäktige.