Hoppa till innehåll

Svenskspråkiga utbildningssektionens beslut 2.3.2021

Planeringen av läsåret 2021-22 fortsätter med samma resurser som detta läsår

Bildningsnämndens svenska utbildningssektion har utgående från budgeten för 2021 samt stadens ekonomiska framtidsutsikter beslutat om skolornas resurser för att verkställa läroplanens mål under läsåret 2021-22. Resurserna är i stort de samma som detta läsår, men då elevantalet är aningen lägre är även det totala antalet undervisningstimmar skolorna har till sitt förfogande aningen mindre än detta läsår. Den konkreta planeringen inför det kommande läsåret fortsätter nu på rektorsnivå och beskrivs i skolornas läsårsplaner, som godkänns inför läsårets start.

De utmaningar Corona-året fört med sig behandlas som ett skilt ärende senare under våren. Utbildningstjänsterna räknar med att staten kommer att ge kommunerna möjlighet ansöka om nya understöd, som inte ingår i de nuvarande av sektionen beviljade resurserna för nästa läsår.

Det nya läsåret för även med sig en förändring för andra stadiet. Den utvidgade läroplikten träder i kraft och samtidigt kommer utbildningen på andra stadiet att bli avgiftsfritt. Borgå stad förbereder sig för dessa förändringar tillsammans med gymnasierna och yrkesutbildningen. För att kunna erbjuda de svenska ungdomarna goda möjligheter till andra stadiets utbildningar, eller utbildningslinjer som förbereder för studier på andra stadiet, är dessutom det regionala samarbetet viktigt.

Sydkustens landskapsförbund har 2020 kartlagt situationen inom morgon- och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Målet är att få en uppdaterad översikt av den svenska morgon- och eftermiddagsverksamheten i landet. Sektionen antecknade rapporten för kännedom och ansåg Borgå kan använda rapporten som grund för den fortsatta utvecklingen av eftis-verksamheten i staden.

På mötet deltog även ungdomsfullmäktiges nyutsedda representant.

Beslutet i ärendet om skolornas resurser fick ett tillägg som lyder: ”Sektionen önskar att det i fortsättningen finns siffror från tidigare år för kunna följa med utvecklingen av undervisningsresurserna”.

I övrigt var besluten enligt föredragning.

På frågor svarar utbildningsdirektör Rikard Lindström, 0408 333 789.