Hoppa till innehåll

Svenskspråkiga utbildningssektionens möte 17.9.2024

Borgå logo.

Sektionen höll årets andra möte i Hindhår skola, som är en så kallad trelärarskola och fungerar i samma utrymmen som Hinthaaran koulu. Skolans elevantal är detta läsår 54, fördelat på årskurserna 1-6. På årskurs 1 finns detta läsår 13 elever. Skolan är byggd 2008 och i samband med den nya fastigheten slogs skolan ihop med Veckoski skola.

Budgeten för 2025

På mötet kom ett ändringsförslag som även blev sektionens beslut med rösterna 6-0. Sektionens beslut lyder därmed:

Sektionen antecknar för kännedom att nämndens förslag till budget avges på mötet 19.9 samt att etapp två av förskoleundervisningens flytt till Kvarnbackens skolas utrymmen inte finns med på investeringslistan för åren 2025–27.

Sektionen anser att den så kallade etapp två för Kvarnbackens skola behövs för ett fungerande samarbete mellan förskoleundervisning och nybörjarundervisning.  Även den grundläggande utbildning för åk 1–6 som sker i fastigheten bör ha välfungerande utrymmen efter att fastighetens verksamhetsområde utvidgats. För att säkerställa detta, krävs förutom tillbyggnaden även ändringar i fastigheten.

Sektionen vill betona att det är viktigt att de planerade investeringarna och planerna gällande Hindhår bildningscentrum och Borgå Gymnasium framskrider och att växande- och lärande och lokalitetsservicen har ett gott och tätt samarbete.

Timfördelningen i de svenska grundskolorna

Enligt regeringsprogrammet satsar regeringen på inlärning av grundläggande färdigheter och ökar minimiantalet lektioner inom den grundläggande utbildningen med 2–3 årsveckotimmar utan att utvidga läroplanen. Ändringen av den så kallade timfördelningsförordningen innebär att timfördelningen för de svenska grundskolorna i Borgå behöver uppdateras. I Borgå har redan tidigare gjorts beslut om lokala prioriteringar inom läroämnena modersmål och litteratur samt matematik. Därför behöver timfördelning för den grundläggande utbildningen i Borgå svenska skolor endast uppdateras med en årsveckotimme matematik för åk 1- 2

Servicenätutredning

Den uppdaterade tidtabellen för servicenätutredningen inom växande och lärande antecknades för kännedom. Sektionen har en möjlighet att på sitt möte 22.10 ge ett utlåtande till den då färdiga utredningen.