Hoppa till innehåll

Svenskspråkiga utbildningssektionens möte 4.6.2024

Borgå logo.

Uppdaterade läroplaner och styrdokument

Svenskspråkiga utbildningssektionen godkände uppdaterade svenskspråkiga läroplaner för förskoleundervisning och den grundläggande utbildningen på sitt möte 4.6.2024. 

Även elevvårdsplanen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt studerandevårdsplanen för gymnasieutbildning kunde godkännas.

Alla planer har utarbetats i brett samarbete över stadie- och språkgränser tillsammans med personalen.

Hemspråksundervisning

Den så kallade hemspråksundervisningen är i första hand avsedd för elever som har ett annat modersmål än finska eller svenska. Ordnandet av hemspråksundervisning sker i samarbetet med finskspråkiga grundläggande utbildningen. Syftet med undervisningen i det egna modersmålet är att stödja utvecklingen av elevens aktiva flerspråkighet och väcka intresse för livslång utveckling av språkkunskaperna. Att lära sig sitt modersmål stöder också integrationen i det finländska samhället.

Läsåret 2023-24 studerade sammanlagt 194 elever i sitt modersmål på tio språk. Inför läsåret 2024-25 är 177 elever anmälda.

Elever i hemundervisning

Läropliktiga barn och unga ska enligt lagen om grundläggande utbildning delta i grundläggande utbildning som ordnas eller annars förvärva kunskaper som motsvarar den grundläggande utbildningens lärokurs. I stället för att delta i den undervisning som ordnas, kan kunskaper motsvarande den grundläggande utbildningens lärokurs inhämtas till exempel genom att studera hemma.

Under läsåret 2023-24 fanns i Borgå sammanlagt sex elever i hemundervisning som övervakades via Borgå svenskspråkiga grundläggande utbildning.