Terapinavigatorn hjälper med att hitta den rätta vårdformen för psykiska problem snabbare
En ny webbtjänst som hjälper med att hitta den rätta vårdformen snabbare testas vid Borgå stads mentalvårds- och missbrukstjänster med låg tröskel för vuxna.
En klient som söker sig till vård svarar först på Terapinavigatorns frågor självständigt på nätet innan hen träffar en yrkesperson. Terapinavigatorn består av anonyma flervalsfrågor, symtomfrågor och korta kommentarsfält. Med hjälp av frågorna kartläggs klientens symtom och problem samt behov gällande vård. Navigatorn sammanfattar svaren och klienten och en yrkesperson behandlar sammanfattningen tillsammans på mottagningen.
Borgås försök med Terapinavigatorn hänför sig till ett gemensamt projekt inom Östra Nylands kommuner för social- och hälsovårdsreformen. Avsikten är att senare utvidga tjänsten till andra kommuner i Östra Nyland.
– Terapinavigatorn är ett nytt digitalt verktyg, som hjälper med att hitta den rätta vårdformen snabbare för personer som upplever psykiska symtom eller behöver hjälp för att orka. Tack vare Terapinavigatorn kan klienterna styras till psykosocial vård på ett konsekventare och jämlikare sätt än förr, säger Meritte Nyqvist, chef för mentalvårds- och missbrukartjänster i Borgå.
Tjänster med låg tröskel för vuxna är avsedda för Borgåborna som har fyllt 22 år. Tidsbokningen betjänar mån–fre kl. 8–11, tfn 019 520 4527. Innan klienten kommer till mottagningen svarar hen på frågorna i Terapinavigatorn på nätet. Utgående från uppgifterna som samlats in i Terapinavigatorn styr klienthandledare inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna klienten till lämplig psykosocial vård.
Terapinavigatorn har utvecklats i samband med projektet Terapiat etulinjaan, som är ett gemensamt utvecklingsprojekt för aktörer inom HUCS specialupptagningsområde. Projektet är riktat för att främja tillgången till ändamålsenlig vård så snabbt som möjligt hos personer som lider av lindriga eller medelsvåra psykiska problem samt utvidga vårdurvalet inom den offentliga primärhälsovården. Under försöksstadiet finns tjänsten tillgänglig på finska.
Länk till tjänsten Terapinavigatorn och kontaktuppgifterna för tidsbokning finns på vår webbplats.