Hoppa till innehåll

Tillfälliga lokaler för småbarnspedagogik på simhallens tomt

Staden har för avsikt att placera nya tillfälliga lokaler för småbarnspedagogik på gräsplanen på norra delen av simhallens tomt och inte i Rosenparken, så som planerades under våren. Stadsstyrelsen har redan fattat beslut om att hyra tillfälliga lokaler för sex barngrupper i fem år.

Porvoon kaupungin tunnus.

– Vi har fortsatt planeringsarbetet tillsammans med byggnadstillsynen och sakkunniga som ansvarar för planläggningen. Tillsammans kom vi fram till att simhallens tomt i närheten av Rosenparken av flera olika orsaker är en bättre plats för de tillfälliga lokalerna, berättar lokalitetsdirektör Mikko Silvast.

I Rosenparken har det tidigare funnits tillfälliga lokaler för intilliggande skolor, då skolorna har renoverats. Nu är det ändå fråga om tillfälliga lokaler för småbarnspedagogik, vilket skulle innebära en helt ny verksamhet i området, daghemsutrymmen för ungefär hundra barn. Detta skulle medföra en betydande mängd ny trafik till området då barnen lämnas och hämtas.

Rosenparken ligger intill skolor. Området är trångt och det går inte att ordna parkering och trafik för lämning och hämtning av barn på ett smidigt och tryggt sätt.

– Rosenparken ingår också i nationalstadsparkens område och är en värdefull kulturmiljö, och i områdets plan finns ingen beteckning för byggplats, som på simhallens tomt. På simhallens tomt är behandlingen av bygglov för tillfälliga lokaler därför smidigare, men parkeringen och trafiken för lämning och hämtning av barn måste planeras omsorgsfullt också i detta område, berättar stadsplaneringschef Jarkko Lyytinen.

Tidsplanen för uppförandet av de tillfälliga lokalerna försenas med några månader från den ursprungligen planerade tidpunkten i oktober på grund av att lokalerna placeras på en annan plats. På simhallens tomt finns ingen färdig lekpark, som i Rosenparken. Barngrupperna får genast tillgång till en inhägnad gård och flyttbara lekredskap, men den egentliga lekgården kan byggas först under nästa sommar. Barngrupperna kan också använda lekparken i Rosenparken

De tillfälliga lokalerna för småbarnspedagogik betjänar familjer som hör till serviceområdena för Äppelgården, centrum och Skogsstjärnan. De tillfälliga lokalerna har planerats som en del av Parkdaghemmets verksamhet och det är meningen att de ska vara i bruk i högst fem år – tills det nya daghemmet i Sjötullen som ersätter Parkdaghemmet blir färdigt.  

– Förseningen av de tillfälliga lokalerna medför utmaningar för småbarnspedagogiken, men vi kan erbjuda en plats inom småbarnspedagogiken till alla barn. I verksamhetsstället vid Fredsgatan grundades en tredje daghemsgrupp redan i augusti. Vi flyttar barngrupperna från Fredsgatan till de tillfälliga lokalerna när de blir färdiga, och efter det kan vi avstå från Fredsgatans lokaler, berättar direktör för småbarnspedagogik Leila Nyberg. 

– Det finns fortfarande enskilda lediga platser i privata och kommunala daghem, och vi erbjuder nya sökande även dessa platser innan de tillfälliga lokalerna blir färdiga. Vi informerar direkt de familjer som berörs av ändringarna, fortsätter Nyberg.