Hoppa till innehåll

Tre elever i Kantelehuset och Vellamo har diagnostiserats med tarminflammation orsakad av EHEC-bakterien

Tre elever från skolorna Kantelehuset och Vellamo i Vårberga har diagnostiserats med tarminflammation orsakad av EHEC-bakterien. Borgå stads miljöhälsovård utreder i samarbete med välfärdsområdet ett eventuellt samband mellan symtomen och skolmaten.

Medan situationen utreds kommer inte uppskurna färska grönsaker att serveras under skolmåltiderna fram till höstlovet. Till exempel kan frukt med skal erbjudas. Alla ombeds iaktta extra noggrann handhygien vid toalettbesök.

I byggnaderna finns Kevätkummun koulu, Vårberga skola och förskolegrupper från Kevättuulen päiväkoti.

Föräldrar till elever som haft symtom ombeds ta kontakt

EHEC-bakterien orsakar tarminflammation hos en del av de exponerade, symptomen är bl.a. diarré och magkramper. En del av de insjuknade får blodig diarré.

  • Om skol- eller förskoleelever har haft magsymtom eller diarré mellan 22.9 och 30.9 ombeds föräldrarna kontakta skolhälsovården eller HyVä-digis hälsovårdares chattjänst. Chattjänsten HyVä-digi är öppen från måndag till fredag kl. 8.00–19.30 och på lördagar kl. 9.00–14.30. Du hittar HyVä-digi på framsidan av välfärdsområdets webbtjänst https://ostranyland.fi.
  • Skolhälsovården kan kontaktas via Wilma-meddelande eller vid behov per telefon 040 188 2424.
  • För barn inom förskoleundervisningen hjälper HyVä-digi och mödra- och barnrådgivningen.

Om en elev har fått blodig diarré som ett nytt symtom, kontakta sjukhusets akutmottagning, tfn 116 117.

Information om EHEC

EHEC-bakterien är en tarmbakterie som finns hos idisslare. Matförgiftning orsakad av bakterier kan uppstå från dåligt tillagat kött, opastöriserad mjölk eller råa grönsaker som är förorenade med bakterier.

Det är möjligt att infektionen också sprids från människa till människa som en avföring-mun-smitta om händerna inte har tvättats noggrant. En mycket liten mängd bakterier räcker för infektion. Händerna ska tvättas med tvål och vatten vid toalettbesök och bytt blöjor.

Vid när mat tillreds så förstörs EHEC-bakterien och tillredd mat kan konsumeras normalt.

EHEC-bakterien orsakar tarminfektion hos en del av de exponerade, vilket ger symtom på diarré och magkramper. En del av patienterna får diarré i blodet.

EHEC är en bakteriell sjukdom som det inte finns något vaccin mot.