Tungmetaller har hittats i marken i Kattsundet i Tolkis
I omgivningen av Kattsundsvägen i Tolkis har man hösten 2023 gjort markundersökningar och resultaten av riskbedömningen blev färdiga i januari 2024.
På Kattsundsvägens område och i dess närliggande omgivning har det hittats bl.a. slaggfyllning som innehåller tungmetaller och som avviker från naturjorden. Fyllningen har förts till området innan det byggdes till ett bostadsområde. Exponering för tungmetaller kan vara hälsoskadligt. Hela omfattningen av den förorenade marken måste utredas vidare, så miljöhälsovården rekommenderar att man under utredningarna som säkerhetsåtgärd rör sig så lite som möjligt i terrängen och på gårdarna på båda sidor av Kattsundsvägen.
Undersökningar av fyllnadsjorden i Kattsundets område i Tolkis
Marken och vattenområdet i Kattsundets område har undersökts flera gånger. Att den s.k. slaggfyllnaden hade utvidgats till en del av bostadstomterna på Kattsundsvägen kom fram i markundersökningar hösten 2023 vars preliminära resultat av riskbedömningen blev färdiga i januari 2024. Undersökningsrapporten blir färdig i februari.
Undersökningarna gjordes under ledning av Borgå stad, tillsammans med experter från Ramboll Finland Oy, som fungerar som utomstående expert, Nylands NTM-central, som fungerar som övervakande myndighet och invånarna på Kattsundsvägen.
Man ordnade ett informations- och diskussionstillfälle för invånarna på Kattsundsvägen 7 september och 24 januari.
– Saken är mycket tråkig för invånarna i området vars liv fyndet oundvikligen kommer att påverka. Hela sakens omfattning, konsekvenser och lösningssätt utreds omfattande ur olika synvinklar med betoning på invånarnas och miljöns säkerhet. Vi ordnar ytterligare diskussionsmöten och håller, invånarna uppdaterade om läget, berättar stadsutvecklingsdirektör Dan Mollgren.
Borgå landskommun köpte området från Tampella på 1980-talet
Borgå landskommun köpte området från Tampella på 1980-talet, varefter området planlades och Kattsundsvägens nuvarande gatusträckning byggdes.y
Utredningen om områdets användningshistoria gav vid handen att bl.a. slagg som består av tungmetaller och träbaserat avfall har placerats i området. Enligt gamla dokument placerades det nollfiber som uppstod av verksamheten av en cellulosafabrik i Tolkis till Kattsundet under åren 1893–1975 och att nollfibern senare täcktes med marksubstans.
– Undersökningspunkterna för markundersökningen placerades på ett vidare område än vad man enligt historieuppgifter kunde anta ha slagg. Resultaten visar att förorenad marksubstans kan finnas i ett större område på Kattsundsvägen och dess omgivning. Detta utreds ytterligare i undersökningar som görs under år 2024, berättar samhällsplaneringschef Enni Flykt.
I undersökningen upptäckte man höga halter av bl.a. bly, arsen och kobolt i nästan alla undersökningspunkter. Det fanns flera undersökningspunkter i början av Kattsundsvägen och därutöver nära lekparken och även i en plats som invånarna hade pekat ut lite mer söderut.
Åtgärder för skydd av invånarnas hälsa
Utifrån analysresultaten har man tagit fram en riskbedömning av hälsorisker och ekologiska risker. En allmän princip i riskbedömningen är att ett cirka 0,5 m tjockt icke-förorenat markskikt hindrar exponeringen för skadliga ämnen på platser som används för boende- och lekparksändamål.
Utifrån riskbedömningen antas det inte finnas en omedelbar hälsorisk som orsakas av skadliga ämnen i slagget i området, om gräsytan i bostadsfastigheterna eller ytmarken i lekparken inte öppnas.
De befintliga ytskikten skyddar från exponering för metallerna i markens slaggfyllning och det rekommenderas att de inte söndras. Om skyddsskiktet söndras, kan det komma fram tungmetallhaltigt slagg. Att långvarigt bli exponerad för tungmetaller kan orsaka hälsoskador för barn och vuxna.
Miljöhälsovården har kommit med rekommendationer till invånarna om användningen av området. Snöskiktet och tjälen hindrar tills vidare spridningen av skadliga ämnen. Staden tar lekparken ur bruk och markerar områden i terrängen under den närmaste tiden.
Ända tills de ytterligare utredningarna blir färdiga är det bra att så lite som möjligt röra sig på grönområdet söder om Kattsundsvägen och gårdarna längs vägen och det rekommenderas att man inte äter bär, svamp eller växter som vuxit eller som man har odlat på området innan man har säkerställt att de är trygga. Det är också bra att tills vidare inte använda fisk som fångats nära stranden som livsmedel. När marken är ofrusen rekommenderar miljöhälsovården att tamburutrymmen städas oftare med en fuktig trasa och att keldjuren också tvättas efter utevistelse.
Övriga riskhanteringsåtgärder utreds och anvisningarna preciseras när de ytterligare utredningarna blir färdiga.
NTM-centralen kommer med sitt ställningstagande till undersökningsresultaten och riskbedömningen i februari. Också miljöhälsovården medverkar i utredningen av saken.
Mera information:
Ytterligare frågor om boendehälsa, livsmedel och dricksvatten kan sändas via e-post till adressen ymparistotervedenhuolto@porvoo.fi eller genom att vardagar kl. 9-12 ringa till numret 040 168 8844.