Under läsveckan görs läsningen synlig på biblioteken – förebilder uppmuntrar till läsning

Den 21–27 april infaller den nationella läsveckan. För att fira detta ordnar Borgå stadsbibliotek ett jippo för att uppmuntra människor i olika åldrar att läsa.
Forskningen visar att den mest betydelsefulla faktorn när det gäller att väcka läsivern hos barn och unga är förebilder, det vill säga läsande vuxna. Vi kan också inspirera varandra att läsa. Under läsveckan kommer personalen på biblioteken i Borgå att fungera som läskunnighetsambassadörer: vi läser på synliga platser i biblioteket, både i bekväma läsfåtöljer och då situationen så tillåter även i kundtjänst.
Bibliotekets läsambassadörer känner du igen på deras Läsveckan-pins. Vi uppmuntrar våra kunder att delta i kampanjen och komma till biblioteken för att läsa. Låt oss lägga ifrån oss telefonerna och ta en bok i stället. Redan en halv timmes nöjesläsning per dag stöder märkbart läskompetensen.
Barns läskunnighet är de vuxnas ansvar
Läscentrum har sammanställt ett täckande faktapaket om finländarnas läskunnighet, ett ämne som diskuterats mycket de senaste åren. Den sjunkande trenden för barns och ungas läsförståelse har gett anledning till särskild oro. Läsförståelsen har sjunkit i hela landet, i alla socioekonomiska grupper och för olika kön. År 2021 gick andelen svaga läsare om den grupp som läste utmärkt.
Den mest betydelsefulla faktorn för barns läsförståelse och hur den utvecklas är läsvanorna i hemmen. Statistiskt sett är barnens läsförståelse bättre ju mer tid föräldrarna har använt för att läsa med sina barn.
Föräldrarna är de viktigaste läsande förebilderna för sina barn, men vi kan alla vara läsambassadörer och uppmuntra andra att läsa.
Det säkraste sättet att väcka läsintresset är att läsa böcker man gillar och blir inspirerad av. Vi uppmanar alla att be bibliotekspersonalen ge rekommendationer och leta efter litteratur som faller just dig i smaken.
Mer forskningsresultat om läskunnighet: 10 fakta om läsning 2024 – Läscentrum