Unga i Borgå bekantar sig med arbetslivet – erbjud en praoplats åt en högstadieelev!
Även detta läsår bekantar sig högstadieeleverna i Borgå med arbetslivet under sin skolgång. Praktisk arbetslivsorientering (prao) kan vara den ungas första kontakt med olika yrken och det riktiga arbetslivet, och kan vara en lönsam möjlighet också för arbetsgivare i Borgå.
– Avsikten är att hjälpa eleverna att förstå krav och möjligheter i arbetslivet samt att stödja deras yrkesmässiga intressen och planeringen av fortsatta studier. Praoperioden kan ofta vara en betydande faktor i den ungas eget val av utbildning och yrke, konstaterar områdesrektor Helena Saarikoski.
Tidpunkterna för praoperioderna varierar i högstadieskolorna i Borgå och är förlagda under hela läsåret. Sjundeklassarna bekantar sig med arbetslivet under en dag, åttondeklassarna under en vecka och niondeklassarna under två veckor.
– Det är bra att redan i förväg fundera ut tydliga arbetsuppgifter för den unga vilka är lämpliga för åldern. Det är också viktigt att komma överens om spelreglerna för arbetet genast i början av perioden och att instruera den unga bra under perioden. Det är ändå bra att komma ihåg att prao är en del av skolgången, och därför betalas ingen lön för den och den unga står inte i anställningsförhållande. Den unga är också försäkrad via skolan, berättar studiehandledare i övergångsskedet Seija Levänen, som också ansvarar för handledningen och övervakningen av läroplikten i Borgå.
De unga ansvarar själva för att söka en praoplats, vilket redan i sig lär dem färdigheter att söka arbete. Vid behov får de unga också hjälp av studiehandledare.
– Under de senaste åren har de unga haft utmaningar att hitta praoplatser. För arbetsgivarna kan det vara oklart vad prao innehåller i dag och hurdana uppgifter den unga kan erbjudas. De arbetsgivare som har erbjudit en praoplats har dock på basis av sina elevbedömningar varit nöjda med praktikanterna. De har upplevts vara till hjälp och de har piggat upp vardagen på arbetsplatsen, fortsätter Saarikoski.
Arbetsgivaren och eleven ingår på förhand ett praoavtal där man bland annat kommer överens om arbetsuppgifter och arbetstider. Arbetsgivaren gör också i slutet av praoperioden en bedömning där hen ger respons på hur den unga har klarat sig och lärt sig. Den unga har alla blanketter med sig.
– Det kan vara mycket lönsamt för arbetsgivaren att erbjuda praoplatser för unga. En lyckad praoperiod förbättrar arbetsgivarens rykte bland unga när praktikanterna berättar för andra om sina positiva erfarenheter. De unga kan komma med goda idéer för att utveckla verksamheten och de kan vilja återvända till samma arbetsgivare för att arbeta senare i livet. Dessutom är det fantastiskt när ungdomarna under praon hittar sidor av sig själva som kanske inte har kommit fram i skolans vardag, tipsar Levänen.
I Borgå finns under detta läsår 1 184 unga i finskspråkiga högstadieskolor och 580 unga i svenskspråkiga högstadieskolor.